Een van mijn favoriete locaties, Watmore Farm Fishery in Surrey is vol met karpers, gin clear en reageert het hele jaar door op de pellet waggler, maar deze locatie is diep, meer dan 20ft op plaatsen en het zoeken naar elke centimeter van de diepte is gewoon onmogelijk op de drijver. Omdat het koudere weer in de karper de neiging heeft om lager in het water te vallen en het langer duurt om ze te verleiden tot waggler territorium. Velen beginnen op de paal voor het zilver, waarbij ze constant 8mm pellets op de waggler lijn katapulten terwijl ze dit doen, maar een paar uur lang 10lb silvers vangen en later in de wedstrijd zal de karper hier zelden een wedstrijd winnen. Rechtstreeks naar buiten op de bom en het vissen van een langzame zinkende pellet op een lange haaklengte is een optie en scoort opnieuw, maar een tactiek die ik al een tijdje in mijn mouw heb gehad en die de collega-vissers heeft beziggehouden zich af te vragen hoe ik consequent in een wedstrijd lijk te vangen, is de Slow Sinking Feeder.

Een dodelijke methode

Ik ben teruggekomen naar Watmore Farm om deze dodelijke methode te demonstreren en heb me gevestigd in Peg 7, niet het diepste gebied, maar een die een goede vijftien voet op 8mm pellet katapulten bereik biedt, ongeveer vijfentwintig meter. Er zijn een paar karpervissers in de buurt en voor zover ik weet hebben ze de hele nacht nog niet veel geluk gehad, maar er zijn een paar vissen te zien, dus dit is bemoedigend.

Een absolute innovatie

Mijn set up bestaat uit een Sphere Pellet Waggler staaf samen met een Sphere MgTi 940 reel geladen met 0,22mm Cenex Low Stretch Mono. Op de hoofdlijn zijn eerst een paar Xitan Oval Super Stopper's geplaatst en daarna een Quick Change Swivel die vastzit tussen weer een andere Oval Stopper. Op de Quick Change Swivel zit de feeder die een Xenos J-25 is met de Slow Sinking Head geschroefd. Deze feeders zijn briljant omdat ze het mogelijk maken om snel verschillende verzwaarde koppen toe te voegen of in dit geval de zwevende kop te bevestigen. Deze drijvende kop kan worden gebruikt om de karper op het oppervlak te richten terwijl hij drijft, maar hij heeft een kleine opening en een plug die het mogelijk maakt om een klein schot toe te voegen waardoor de snelheid van een fatsoenlijke zinken kan worden aangepast aan een snellere snelheid van fatsoenlijke afhankelijk van het gewicht dat wordt toegevoegd. Het is een absolute innovatie in de commerciÃ"le karpervisserij omdat het mogelijk is om elke centimeter van een duik te verkennen. Als laatste is er een maat 14 barbless 0.18mm Feeder Method haak-naar-nylon die een pelletband bevat waarin een 8mm langzame zinkende karperkorrel zal worden toegevoegd.

Mijn rand onthulde, de Slow Sinking Feeder.

Een paar kleine splitshots zullen de feeder langzaam laten zinken.

Eerste worp en we zijn weg.

"Vaak zal de karper in deze tijd van het jaar in het midden van het water zitten."

Verenig de lijn als de feeder het oppervlak raakt.

De karpers bij Watmore Farm Fishery reageren goed op deze methode.

Niet de grootste, maar wel een goede start.

Hoe en waar ze het willen

Hoewel de opzet heel eenvoudig is, moet je toch met de lengte van de haakschakel spelen, want soms willen ze het aas dicht bij de aflopende voederbak en soms ook ver weg, dus het is belangrijk om dit te blijven aanpassen om te vinden wat het beste is. Iets anders wat van het grootste belang is, is het vinden van de diepte waarop ze het aas onderscheppen, zodat zodra de feeder het oppervlak raakt, ik begin te tellen. De feeder heeft vandaag ruim twintig seconden nodig om de bodem te raken, dus het heeft geen zin om het daar nog langer te laten liggen als de meeste beten na pakweg tien seconden komen. Het is gewoon een kwestie van werken waar en hoe ze het willen en dan gieten. Inspanning staat gelijk aan beloning en net als de pellet waggler, hoe meer je in een sessie stopt hoe meer je zult vangen.

Wachten tot de tip wordt rondgesleept

Het voeren op een beetje en een beetje zachte basis is van het grootste belang en ook hier zal je moeten uitzoeken hoeveel pellets je moet introduceren en hoe vaak je dit moet doen. In de zomer kan het nodig zijn om elke twintig seconden tien korrels te voeren, maar in de winter is één of twee korrels om de paar minuten het beste. Vandaag voer ik er zes om de dertig seconden en dat doe ik al sinds mijn aankomst en tijdens het opzetten, zo'n twintig minuten geleden. Nauwkeurigheid is niet nodig, je moet er alleen voor zorgen dat de gekatapulteerde korrels in het water komen in een vrij krappe ruimte en dat je de voederbak op dezelfde plek gooit. Ik vul de feeder simpelweg door ongeveer acht 8mm korrels toe te voegen en dan, zoals je zou doen met een spod, met wat microkorrels of gedempte groundbait. Als de feeder eenmaal is geland is het gewoon een kwestie van het plaatsen van de hengel over mijn knie en op de rest en te wachten tot de tip wordt rondgesleept wat bij mijn allereerste worp is gebeurd!

   

Een uurtje in en negen karpers van gemiddeld 6lb hebben mijn net opgevist zodat je kunt zien hoe goed meer dan 100lb aan karper in een zeer korte tijd kan worden gevangen en wat een voordeel dit kleine innovatieve apparaat mij heeft gegeven.

 

Colin Sheppard

De langzaam zinkende voederbak (midden) heeft een verstelbare vlotter in plaats van een lood.

Vergrendeld in positie door Oval Super Stoppers maar eenvoudig aan te passen.

Zes tot acht langzame zinkers worden om de dertig seconden afgevuurd.

Colin's Tackle

Bollenkorrel Waggler stang

Bol MgTi 940 Reel

Xenos J-25 Langzaam zinkende voederbak

Voermethode haak-naar-nylon met kogelband - barbless maat 14

Haaklengte Cenex 0.20mm Hybride Power Mono

Xitan Medium Super Stopper Ovaal

Snelle Wisseling Swivel

Colin's Aas

8mm Lage olie Karper Pellets

Microkorrel

Dit is een briljante tactiek als de karpers in het midden van het water zitten.