Normaal gesproken denken we aan feeder fishing als alles over het vangen van vis op de bodem, maar dit hoeft niet per se het geval te zijn. Als u de juiste tactiek hanteert, is het mogelijk om vis op de bodem te vangen, wat een veel snellere en efficiëntere manier van vangen kan zijn. Vandaag ben ik op de rivier de Great Ouse bij Littleport; een typische brede, langzaam stromende Fenland rivier. Verschillende tactieken zullen scoren op locaties als deze, van de korte en lange hengellijnen, tot de feeder visserij op brasem, zeelt en grote baars.

Ons Hot Rods team vist tal van wedstrijden op dit soort rivieren en een lijn die minder wordt geëxploiteerd is de verre oever-richel voor zilvervisjes. Het lijkt misschien contra-intuïtief om kleine visjes te willen vangen, want het moet toch sneller gaan om ze in je eigen marge te vangen. In een wedstrijdsituatie kan de vis snel uit de buurt van de lijn verdwijnen en door over te steken kan er in vijf uur tijd consequent meer vis worden gevangen, waarbij dubbele cijfers haalbaar zijn - genoeg voor goede punten in een teamcompetitie.

Het vistuig dat je nodig hebt voor deze manier van vissen is niet bijzonder ingewikkeld, maar het moet wel in balans zijn om me in staat te stellen om in een ononderbroken ritme te komen dat me regelmatig laat vangen. Ik gebruik een Sphere 12' (3.6m) Braid Special Feeder Rod, afgestemd op een 40-formaat Quantum Vapor reel geladen met 0.08mm Cenex Feeder Braid met een 0.20mm mono shock leader ongeveer twee keer de lengte van de hengel om de constante spanning van het gieten te nemen. De Sphere staaf is bijzonder goed voor deze stijl van vissen, de zachte tip toont bijten goed en de vergevingsgezinde mid-sectie waarschuwen de cast en het verminderen van het aantal vissen die ik bump off op de retrieve.

De tuigages moeten eenvoudig en kluwenvrij zijn. Een 35gram Window Feeder Classic giet als een kogel en is gemakkelijk te laden met aas. Ik zou een lichtere feeder kunnen gebruiken, maar door de dwarswinden die gebruikelijk zijn op de rivier, is het door het extra gewicht makkelijker om nauwkeurig te blijven. De feeder is aan de lijn bevestigd met een 6cm mono link met een Feeder Connector Swivel waardoor ik snel van haaklengte kan wisselen. Wat de haaklengtes betreft, vis ik niet zo fijn als je zou denken, hoewel ik op kleine vissen richt. Een Cenex Hybrid Mono haaklengte van één meter 0,16 mm is robuust, en de diameter zal helpen om de zinksnelheid van het haakaas een beetje te vertragen. Het gebruik van een redelijk grote haak zorgt ervoor dat ik meer vis aan land breng, terwijl er minder af komt als ik ze snel over de rivier breng. Vaak heb ik meerdere haaklengtes klaarliggen op het schuim van mijn bumpstang, waardoor ik snel kan wisselen tussen haak- en lijnkeuzes.

Maak uw gevlochten lijn nat om de gietprestaties te verbeteren.

Voer een beetje gehakte worm en pinkie door de voederbak.

Sluit de raambekrachtiger aan met explosieve aardbeien.

"Een 35gram Window Feeder Classic giet als een kogel en is makkelijk te laden met aas."

Hookbait keuze is of maden of wormenkop. Door het gebruik van een relatief grote haakaas hoop ik een iets betere visstempel te krijgen, al kan het moeilijk zijn om selectief te zijn als er veel vis in de haring zit. Wormkoppen zijn ook kogelvrij en dat versnelt me omdat ik niet zo vaak van aas hoef te wisselen.

Het geheim van deze manier van vissen is dat het voortdurend wordt herzien. Zodra het haakaas tot rust komt is het effectief niet meer vissen en is het tijd om te herschikken. Ik hou de hengel vast en zet hem vast aan de feeder zodra hij het water raakt. De meeste happen komen al voordat de feeder is aangeraakt, en de vlecht laat me deze gemakkelijk zien - om die reden gebruik ik de rest niet, ik wil de hele tijd in contact staan met de feeder en de haaklengte.

De Window Feeder geeft ook zijn lading bewolkt graskruid, gehakte wormen en pinkies op de druppel vrij en introduceert zo genoeg aas om de vissen aan te trekken en ze op jacht te houden naar meer. In het gin-clear water vind ik een lichtgekleurde groundbait die goed werkt als een wolk en die letterlijk uit de feeder explodeert als hij zinkt. Ik zal ook alleen deeltjes toevoegen als ik het gevoel heb dat ik meer vis in de plug moet brengen, de groundbait houdt ze over het algemeen vast en ik wil niet overvoeren of bijten zal vertragen en soms kan de stamp zelfs verminderen. Je kunt de groundbaitmix die ik gebruik HIER bekijken.

Als de omstandigheden goed zijn, is dit hapklaar vissen. De vis is misschien niet groot, gemiddeld een paar ons, maar als je 30-40 per uur kunt vangen is het mogelijk om een fatsoenlijk gewicht samen te stellen. Zeker dubbel-cijferig is goed op de kaarten als de vis blijft komen en als er niets anders is laat het de hengel, lijn te vestigen - wat dat beter kan maken, of me een snelle start geeft die me vooruit helpt in het spel. Je kunt ook verwachten dat de vreemde vissen van een betere grootte in het spel komen. Het rietje kan hier groot worden en ik verwacht dat er een paar vissen van acht ons door de dag heen zullen verschijnen. Samen met deze voorn, alver en een paar skimmers zijn ze waarschijnlijk allemaal aan het strijden om het aas als het door het water valt - ik heb ook twee keer zeelt gehad om dit te doen, dus het is helemaal geen negatieve methode.

Hoewel ik de lijn omhoog knip om ervoor te zorgen dat de feeder raakt de verre oever plank elke cast ik niet om nauwkeurig te gieten naar dezelfde plek elke keer. Ik spreid de worpen liever een beetje uit en houd de vissen in beweging. Ik vind dat ze daardoor langer actief en geïnteresseerd blijven, waardoor er meer vis in de poot wordt getrokken. Als ik dit doe heb ik de neiging om geen deeltjes op te nemen - want ik wil dat alle vissen op dezelfde plek terechtkomen - zodat ik met nette groundbait kan blijven zitten.

Hoewel het misschien geen conventionele manier is om in een grote rivier als deze te vissen, kan het vangen van zilvervisjes op de druppel een heel nuttige tactiek zijn, vooral wanneer de sectie onder wedstrijdcondities is en de vissen een griezelig vermogen hebben om uit te schakelen. Als je in een vergelijkbare grote rivier vist, of misschien in een stilstaand water met een grote kop zilvervisjes, waarom zou je het dan niet eens proberen?

Kye Jerrom

Deze zeer eenvoudige feeder link helpt om klitten te voorkomen en stelt me in staat om direct de haaklengtes te veranderen.

Vissen op de verste randplank waar het water 4-6 voet diep is.

Je kunt een goed gewicht aan vis op de voederbak zetten.

Kye's Gear

Bol 12' (3.6m) Vlecht Speciale Voederstang

Maat 40 Quantum Dampspoel

0.08mm Cenex Feeder Braid

0.20mm Cenex Feeder Mono Shockleader

0.16mm Cenex Hybride Power Mono Haaklengte

Maat 14 Bollenvoerhaak Lite Haak

35 gram Raamvoederklassieker

 

 

Kye's Aas

2 pinten pinkies

250 gram gehakte worm

1 pint maden

 

1 zak Champions Choice No.1 groundbait

1/2 zak Kampioenenvoeder Groot Fokker

1/2 zak Champions Choice Kanaal

Rudd zijn de belangrijkste soorten die ik verwacht te vangen op de druppel.