Langzaam stromende rivieren, zoals de Cam, waar ik nu ben, zijn de thuisbasis van veel van de zomerdivisie wedstrijden die ik vis met Browning Team Wickford. Hoewel er bonusvissen te vangen zijn, is het mooie van dit soort rivieren dat ze op dit moment krioelen van de kleine visjes. Dit maakt ze zeer eerlijke locaties voor teamvissen. Vrijwel elke pin zal veel vis produceren, wat betekent dat de gebruikte tactiek een aanzienlijke invloed zal hebben op het resultaat, in plaats van dat een paar flyer-pennen de resultaten zullen domineren.

Mijn eerste doel bij het vissen van elke teamwedstrijd is om een vis in het net te krijgen, en een aantal punten op het scoreblad te krijgen. Als dit eenmaal bereikt is, is het een kwestie van knikken en proberen zoveel mogelijk kleine visjes te vangen, terwijl je toch af en toe op zoek gaat naar een bonusvisje verderop in het net.

Het loont om zo dicht mogelijk bij de vis te vissen, omdat dit de aanvoer van vis versnelt, maar zonder dat dit ten koste gaat van het vinden van de juiste lijn. Op dit stuk van de Cam komt de bodem vrij snel naar buiten en ik kan comfortabel vissen op ongeveer 7 meter in de wetenschap dat de bodem plat is en ik ben voorbij de marginale plank.

Vanwege de dikke onkruidgroei in de rivier in deze tijd van het jaar is het belangrijk om een onkruidhark mee te nemen en wat tijd te besteden aan het opruimen van het gebied waar je wilt vissen. Ik zou zeggen dat dit noodzakelijk is voor het merendeel van de zwemmers in de zomer. Gelukkig schrikt de verstoring de vissen niet af, en tegen de tijd dat ik ga vissen zijn ze weer terug.

Pinkies en hennep vormen mijn voer met een madenhaakaas.

Een eerste bedje met grondvoer zal mijn doelvissen trekken en vasthouden.

Cenex Classic Mono is mijn keuze voor tuigage en haaklengtes.

"Het is een hapje geweest van bijna elke put-in van kleine voorn, baars en walvis."

Om het zwemmen af te schoppen en wat voer te leggen in het gebied dat ik wil vangen, begin ik met een paar ballen aas gemaakt met een zak Champions Choice Black Magic, een halve zak Etang, en wat Champions Choice Krazy Sweetner. Dit is vrij kleverig gemengd, want de rivier is ongeveer zeven meter diep en ik wil dat de ballen van groundbait op de bodem komen voor het breken. Dit helpt me om de gure en kleine visjes die over het algemeen in het water zitten te vermijden. Aan de groundbait zijn een paar dode maden en wat hennep toegevoegd om de voorn aan te trekken en vast te houden. Om te beginnen heb ik er acht bolletjes groundbait ter grootte van een mandarijn in gedaan om een tapijt van voer te leggen.

Na het eerste lokaas voer ik ongeveer 40 hennepkorrels per put-in, dat is ongeveer twee minuten, en ongeveer 20 pinkies per paar runs door, alleen maar om wat aas door het water te laten vallen, waardoor er wat activiteit ontstaat. Het meeste hiervan zal zeker door het aas worden gedweild, maar er komt genoeg door om de kakkerlak geïnteresseerd te houden.

Mijn haakaas is een bronzen made, die de neiging heeft om een iets betere stempel van vis op te halen dan pinkie. In de praktijk is gebleken dat dit de beste haakaaskleur is, omdat het water vrij helder is. Aangezien ik hennep voer, zal ik later op de dag ook hennep aan de haak proberen, alhoewel dit behoorlijk kan worden geraakt en gemist. Sommige dagen zal de voorn hard aan de hennep eten, terwijl het op andere dagen volledig genegeerd kan worden. Opnieuw niettemin, neigt hennep om een betere stempel van vissen op te halen.

Ik heb een paar iets andere rigs opgezet, die elk op een iets andere manier het haakaas presenteren. Deze zijn allemaal opgesteld op no.3 Cenex massief elastiek, dat door mijn Xitan SLKP 4,5mm topkits loopt. Deze zijn ideaal voor het vangen van kleine vissen aan lichte lijnen en kleine haken. Ik heb dit vrij strak opgetuigd, zodat ik gemakkelijk in kleine visjes kan schommelen.

Mijn rigs zijn gemaakt met behulp van 0,10mm Cenex Classic Mono tot een vier-inch 0,08mm haaklengte van hetzelfde materiaal. Dit is een mooie heldere lijn, met een grote knoopvastheid en een nauwkeurige diameter, waardoor ik prima kan vissen als het water relatief helder is. Om te passen bij de enkele madenhaakjes gebruik ik een relatief fijne draad maat 20 haak.

Er is alleen een lichte stroming op de Cam in deze tijd van het jaar, maar de rivier is relatief diep en het kan hier op de rand van de Venen winderig zijn, dus ik gebruik een 4×14 drijver met 10 no.9 schoten die gelijkmatig zijn geregen. De drijver heeft een zeer fijne punt om de beten goed te laten zien, plus een slank lichaam en draadstang voor extra stabiliteit. De geregenereerde tuigage vangt de vis op als het aas door het water valt, wat vaak de manier is waarop ze het willen presenteren.

Het probleem met een langzaam zinkend haakaas kan zijn dat het te veel alvervuilend is. Als dit een probleem wordt, wissel ik naar een tuigje met de no.9's die rond de 12-inch van de haak zijn opgebulkt. Als de vissen goed gevoed worden en ik het aas zo snel mogelijk naar beneden moet halen, ga ik over op een tuigje met de bulk op 4 cm van de haak. Het loont om te experimenteren met deze verschillende permutaties om te zien hoe de vissen reageren, want op sommige dagen willen ze dat het aas door het water valt, terwijl ze op andere dagen het aas aan het dek willen vastnagelen.

Vandaag heb ik geoefend met enkele van mijn collega's van het Wickford team en we hebben elk een iets andere benadering gekozen. De grotere vissen hebben zich niet laten zien, wat in sommige opzichten een goede zaak is, want die hebben minder kans op impact tijdens de wedstrijdomstandigheden. Het is een hapje geweest van bijna elke put-in van kleine voorn, baars en walvis, wat ons allemaal bezig heeft gehouden. Ik heb de vreemde netbaars gehad, die mijn gewicht een beetje heeft verhoogd, maar het is echt een geval van het vangen van zo veel mogelijk vis - een stijl van vissen die ik erg leuk vind. We hebben vandaag een paar kleine dingen geleerd die ons hopelijk goed van pas zullen komen bij de komende wedstrijden in de zomerdivisie, op wat een van onze favoriete locaties moet zijn.

Paul Hyde

Voeg een sprenkeltje Crazy Sweetner toe aan je groundbait.

Bonusbaarzen zijn altijd welkom.

Zo'n vangst is goede punten waard in een teamwedstrijd.