De eerste dag van mijn minivakantie in Herefordshire om de prachtige rivier de Wye te bevissen, viel samen met een nat weerfront en een snelle blik op de rivier de avond voordien zag dat hij minstens zestien voet hoog stond, maar we waren er deskundig van op de hoogte gebracht dat hij snel daalde en de volgende ochtend mooi zou afzwakken.

Sneller vangen

Zoals beloofd was het zover en alles zag er perfect uit om twee aanvalslijnen op te zetten. De eerste was mijn nieuwe Sphere Silverlite System Whip gericht op het vissen van 8m tot de hand in een diepte van ongeveer 7' water. Mijn tweede aanvalslijn was mijn vertrouwde Sphere 14' Match Rod in combinatie met een Sphere MgTi 940 reel geladen met 4.5lb Black Magic Gold Mono samen met een 4.5g Scott Douglass bolo dobber die in de binnenste plooi zou worden gevist. Zowel de zweep als de bolo zouden op dezelfde lijn gevist worden, waarbij de zweep me in staat stelde om sneller te vangen en de bolo me de mogelijkheid gaf om de bodem van de stek af te zoeken mocht de vis naar beneden vallen.

 

Het peilen van de respons 

Het voer zou bestaan uit hennep en caster in ruime hoeveelheden met een enkele caster aan de haak in een poging om de miljoenen alvers te vermijden die ook in de rivier schijnen te gedijen. Ik mengde twee zakken Browning Champion's Choice River en twee zakken Black Magic grondvoer door elkaar, maar besloot dit niet meteen te voeren en de respons van het losse voer te peilen in een poging de alver niet aan te trekken.

Zoeken in de knijper

Ik besloot te beginnen met de bolo dobber om de hengel te zoeken, deze was ingesteld met een 4g olivette als de bulk met drie no8 schoten direct onder de olivette en twee no8 set vier centimeter uit elkaar boven een acht inch haak lengte van 0.16mm Cenex Hybrid Power Mono met een maat 14 Sphere Match haak de afwerking van de set-up. Deze setup zag er perfect uit en werkte perfect in de plooi die zich op ongeveer 8m van de oever bevond. Het eerste uur was hectisch met de scharren en voorns die reageerden op de hennep en caster los voer, een mooie run van kwaliteit voorn tot 1 pond van de binnenkant glide voorafgegaan totdat de stroom begon te verminderen met de rivier verder te dalen.

Het Sphere Silverlite Whip System is gemaakt voor dit soort visserij.

Ik begon met de lopende lijn Bolo rig om de scholen vis te lokaliseren.

Voer maden gemengd met aas om het aas snel te laten neerdalen en concentreer je op de scholen wijtingen.

Met een middelzware Bolo rig kan ik om te beginnen de haringen zoeken.

"Het vissen op de kleine marene is hier ongelooflijk."

Veel meer controle

Dit was het moment om over te stappen op de 8m zweeplijn die me veel meer controle gaf en me in staat stelde om met een lichtere dobber van 3g te vissen, een slank lijnpatroon werd gebruikt om me in staat te stellen om zowel door de dobber te lopen als deze met verschillende tussenpozen tegen te houden om een aanbeet uit te lokken. De lijn was ingesteld op 8 meter uit de hand op 0.16mm Hybrid Power Mono met een 0.14mm zes inch haaklengte van hetzelfde materiaal en opnieuw een maat 14 Sphere Match Hook die de set-up compleet maakte. Dit was mijn eerste uitje met de Sphere Silverlite Whip en iets waar ik al een tijdje naar uitkeek om het uit te proberen. Vanwege de grootte en de kracht van de vis in de Wye besloot ik de holle top te gebruiken en had het bovenste gedeelte elastisch gemaakt met een korte lengte van Browning geel 2.10mm Stretch 7 Elastic dat een rating heeft van 8+, perfect voor zowel het bieden van een kussen bij de aanbeet als om mij in staat te stellen om de schar tot 8oz in de hand te houden.

 

Het is eerlijk om te zeggen dat de schaaldieren in de rij stonden op deze lijn en de superieure presentatie die de zweep bood stelde me in staat om de sessie te beëindigen met meer dan 30 pond aan rivier Wye schaaldieren en blankvoorns van topkwaliteit.

Tim Bruce

Ik haal geel elastiek Stretch 7 door de holle punt van mijn zweep in geval van bonusvissen.

Sphere Match haken zijn perfect omdat ze hun punten behouden, hoeveel vissen je ook vangt.

Tim's Tackle

Sphere Silverlite System Whip

3g Float

0.16/0.14mm Cenex Hybride Mono Lijn

Bolmaat 14 Wedstrijdhaak

Stretch 7 Elastisch

Bol 14' Match Rod

Bol MgTi 940 Reel

4.5g Scott Douglas Bolo Float

4.5lb Black Magic Gold Hoofdlijn

4g Olivette

0.16mm Cenex Hybrid Power Haaklengte

Bolmaat 14 Wedstrijdhaak

Tim's Aas

Hennep

Caster

Champion's Choice Black Magic en River Groundbait

Tim toont zijn geweldige Wye vangst van zilvers.