Ik hou van het competitieve karakter van wedstrijdvissen en van de gezelligheid op de oever, maar er zijn momenten dat ik er even tussenuit wil, terug wil naar de oude tijd en gewoon wil chillen en als ik daarbij een paar vissen kan vangen, des te beter.

In het diepe

Gelukkig heb ik in Berkshire een groot aantal krijtstroompjes die door het hele land stromen en als je goed genoeg zoekt, vind je ook wel eens een vrij stuk. Deze zijn meestal helder en ondiep en om er het beste uit te halen is het een kwestie van mijn Black Magic dijwaadpakken aantrekken en er letterlijk instappen! Ik reis licht met alleen een dobberhengel, schepnet en emmer met aas en een kleine hoeveelheid reservemateriaal is alles wat ik nodig heb en als ik stroomafwaarts waad is het gewoon een kwestie van wat aas uitwerpen, een paar keer langs draven, een paar vissen vangen en dan weer verder gaan. Deze vrije stukken lopen vaak door stedelijke gebieden, maar door in het water te gaan vergeet je al snel de 'drukte' en drijf je af naar een wereld voor jezelf, weer één met de natuurlijke wereld om je heen, geweldig om de geest te ontspannen, zo niet het lichaam.

Traditionele draverij

De uitrusting die ik gebruik op deze korte zwerftochten bestaat uit mijn oude en vertrouwde Browning 13ft Ultra Light Legend dobberhengel in combinatie met een Sphere MgTi 920 reel geladen met 0.14mm Cenex Classic Mono. Het tuig is eenvoudig gehouden, gewoon een traditionele dravende dobber gespannen met een 3g olivette en de haaklengte, die is gemaakt van Cenex 0.13mm Fluoro Carbon, heeft een enkele kleine dropshot geplaatst voordat het wordt afgewerkt met een Sphere Match maat 16 micro weerhaak.

Een korreltje of twee

Gewoonlijk is het enige aas dat ik nodig heb, vooral na de eerste vorstperiodes, een halve liter maden, maar vandaag heb ik wat maïskorrels meegebracht omdat het vroeg in de herfst is en de minnows wel eens een probleem zouden kunnen vormen. Een aaszakje is ook van onschatbare waarde omdat ik er moeiteloos mee kan voederen, net als een uitdrijver die ik aan een touwtje om mijn nek hang en een pet om zonlicht tegen te houden.

Hoe kouder, hoe beter

De twee uur durende sessie van vandaag heeft veel vis opgeleverd, waaronder een aantal krakende scharren, vlagzalm van meer dan een pond plus een kleine forel en veel minnows die zich alleen maar harder lijken te voeden naarmate er meer maden worden gevoerd, dus de suikermaïs kwam in sommige stekken wel van pas. De grotere vissen die verhuizen naar deze stedelijke gebieden in het diepst van de winter en nog steeds aan te komen en deze stijl van vissen zal gewoon beter en beter hoe kouder het wordt. Als je de geest wilt leegmaken en veel vis wilt vangen de komende winter dan is het misschien de moeite waard om dicht bij huis te kijken omdat veel kleine stroompjes meer vis kunnen produceren dan je je realiseert.

Justin Watkins

Staande in het heldere water wordt het echt niet veel beter dan dit.

Eenvoudige aassoorten, zoals maden en maïs, zijn ideaal voor dit soort visserij.

Vlagzalm is vaak overvloedig aanwezig in deze kleine stroompjes.

"Je hebt maar een minimum aan uitrusting nodig voor deze manier van vissen."

Justin's Tackle

13' Ultra Lichte Legend Drijfhengel

Bol MgTi 920 Reel

Cenex 0.14mm Klassiek Mono

Cenex 0.13mm Fluoro Koolstof Haaklijn

Bol Match maat 16 Haak

3g Float

   

Justin's aas

Rode en witte maden

Suikermaïs

Gebruik kwaliteitslijnen en laat je niet verleiden om te licht te vissen. Fluorocarbon is briljant voor haaklengtes in het heldere water.