Oorspronkelijk gepubliceerd in het Engels

De rivier de Trent is op dit moment een bloeiende rivier met grote aantallen zilvervis die in veel gebieden gevangen kunnen worden. Een van de voordelen van de rivier op dit moment is dat je je tactiek kunt afstemmen op de stek waar je vist. Over het algemeen geldt dat hoe meer diepte en stroming er in de buurt is, hoe beter een vak zal reageren op een dobbertactiek, of je nu met een dobber op een stokje vist, met een Bolo vist of met de hengellijn die ik vandaag zal vissen. Ik zou niet willen zeggen dat deze stek perfect is voor de hengel, het diepste deel van de rivier is verder weg, maar voor een geweldige visdag kan de precisie van de hengel niet verslaan, en het is gewoon zo'n heerlijke manier van vissen.

Ik zit vandaag op een hengel in Burton Joyce, wat typisch is voor de Trent rond Nottingham. De belangrijkste soorten waar je op moet vissen zijn voorn en schar, met een paar baarzen voor de goede orde. Er is ook kans op een grotere bonusvis, vooral kopvoorn, maar daar kun je niet op rekenen. De rotsachtige oevers lopen vrij steil af, en als je eenmaal voorbij de onkruidranden bent, is de diepte ongeveer 2,5 meter bij 13 meter. Ik begin op deze afstand, omdat ik dan ergens heen kan als de vis zich begint terug te trekken.

AFTRAPPEN MET GRONDVOER

Ik ben niet van plan om met de hengellijn te beginnen, maar ik zal een klein stukje voer introduceren waar de vis zich hopelijk zal vestigen en vertrouwen zal winnen, klaar voor wanneer ik deze lijn wil gaan gebruiken. Vooral bij het vissen met hennep is het zo dat hoe langer je de vis de tijd geeft om zich te nestelen, hoe zelfverzekerder de vis zal zijn en hoe meer aanbeten je zult krijgen.

Ik heb wat echt donker grondvoer gemaakt met Champion's Choice Black Magic en Champion's Feeder Black Roach gemengd 50-50. Om te beginnen breng ik twee flinke ballen van deze mix aan, doorspekt met wat hennep en casters. Ik heb de ballen tamelijk hard samengedrukt om het aas tot op de bodem te krijgen voordat het uiteenvalt, omdat ik wil dat het als een centraal punt in de stek fungeert.

Voer twee keer per keer een snufje van de wielen.

Voer hennep, maar maak niet te veel haast om er als haakaas op over te schakelen.

Je kunt een aantal krakende voorns verwachten op de Trent.

VERSTELBARE RIGS

Ik streef ernaar vis te vangen door de dobber langzaam over de vaste stok te laten glijden. Een goed starttempo is ongeveer de helft van de snelheid van het oppervlak, omdat dit helpt om het haakaas voor de lijn te laten lopen, en beter aansluit bij de stroming dicht bij de bodem. Iets harder tegenhouden zorgt ervoor dat het aas iets van de bodem komt en bijna stilvalt, wat vaak een extra aanbeet oplevert.

Mijn rigs zijn vrij rechttoe rechtaan en zijn zo ontworpen dat ik de val van het aas kan controleren. De dobbers zijn een Chianti-stijl patroon met een slank profiel dat perfect door het water snijdt. Ze zijn voorzien van 4×14, opgesplitst in no.10 shots met een tussenafstand van 6 cm. Door het schot te verdelen kan ik de val van het aas aanpassen. Door het opdelen van de schoten kan ik de val van het aas aanpassen. Door het ophogen van de schoten kan ik het aas sneller laten zakken, met name als de alver in de bovenste lagen een probleem is, of door het verspreiden van de schoten voor een meer natuurlijke presentatie.

De rigs zijn gemaakt van 0.14mm diameter Cenex Hybrid Power lijn, met een 0.12mm haaklengte, eindigend in een maat 18 Sphere Match haak. Zorg ervoor dat je het grootste deel van de caster in de haak begraaft, dit zorgt voor meer aanbeten van de voorn, vooral als het water helder is.

Voor deze manier van vissen heb ik massief no.6 elastiek door de top kit van mijn Xitan Z16-L Advance hengel laten lopen. Ik heb een puller kit gemonteerd voor het geval ik een bonus vis aan de haak sla. Hiermee kan ik het elastiek snel spannen, wat me meer controle geeft.

BAITS

Omdat voorn mijn hoofddoel is op deze lijn, ga ik twee keer per run een klein snufje caster en hennep voeren. Vanwege de alver, die op sommige haringen erg lastig kan zijn, zal ik geen maden voeren. De casters zinken iets sneller, en omdat ze donker zijn, is de kans kleiner dat ze door de alver worden weggepikt.

De hennep is een voor de hand liggende keuze voor voorn, zowel als voer, en als de vissen er later in de sessie op afkomen, ook als haakaas. Als de voorn eenmaal vertrouwd is met de hennep zal de gemiddelde grootte van de vis zeker wat groter zijn dan met de casters, maar het kan een paar uur duren voordat ze genoeg vertrouwen krijgen om het goed te nemen. Ga je te vroeg over op de hennep dan krijg je ofwel minder aanbeten, ofwel dikke aanbeten die moeilijk te raken zijn.

Ik heb ook wat maden bij me, en deze zullen ook van pas komen als ander haakaas mocht de aanbeten op caster vertragen. Als ik regelmatig voer, verwacht ik dat het vissen minstens de eerste uren beter zal gaan, voordat ik iets moet veranderen.

HET DUURT NIET LANG

Vanmorgen ben ik begonnen aan de feeder, vissend halverwege de rivier, gedurende een paar uur alvorens terug te vallen op de hengellijn. Ik ben de hele tijd de dobberlijn blijven voeden met een snufje casters en hennep om de paar minuten en ik heb niet al te veel alvers opgemerkt die aan het oppervlak dwarrelden, wat een goed teken is. Ik ben druk bezig geweest met het vangen van een behoorlijke schar bijna elke worp op de feeder, en het is gemakkelijk om te vergeten om de hengel lijn te voeden, wanneer je zo druk bent als deze, maar het is essentieel om het aas binnen te houden om deze lijn op te bouwen.

Ik had op de feeder kunnen blijven, maar omdat ik vandaag aan het oefenen ben, dwing ik mezelf om de hengel neer te leggen en de hengel op te pakken. De eerste keer dat ik het aas op de bodem laat trippelen, beweegt de dobber maar een meter voordat hij vol vertrouwen onder gaat. Voorn nummer één ligt al snel in het net - een goed begin.

Met een lichte stroomopwaartse wind is de presentatie vandaag vrij goed en ik ben in staat om de dobber met de snelheid van mijn keuze over de hengel te laten glijden. Al snel vind ik het gebied waar de meeste aanbeten komen en ik vertraag de dobber een beetje als ik op deze plek aankom. De voorn varieert in grootte, van een paar ons tot ongeveer een half pond, mooie sport, slechts gedeeltelijk bedorven door een grote snoek die zijn intrek vlak voor me heeft genomen!

Ik vermoed dat er meer roofdieren in de buurt zijn, aangezien de aanbeten na het eerste uur wat sporadischer beginnen te worden, wat vaak gebeurt als er een grote vis aanwezig is die de voorn wegjaagt. De vis is echter blijven komen en de overstap naar hennep heeft ook een verschil gemaakt, de vissen zijn merkbaar groter geworden. De aanbeten zijn ook echt positief, en ondanks dat ik met een vrij lange lijn op een top-vier set vis, zodat ik de rig over de stek kan laten lopen, mis ik niet veel aanwijzingen.

Het mooie aan de Trent is dat je op zoveel verschillende manieren kunt vissen, waarbij elke hengel weer anders is. Ik moet echter zeggen dat voor een echt leuke dag sport er voor mij niets boven een dobber aan de hengel gaat. Deze tactiek werkt net zo goed op andere grote rivieren met een beetje stroming. Probeer het eens, je zult niet teleurgesteld zijn.

Tom Noton

Browning Hot Rods

Ik gebruik een slimline 4×14 dobber tenzij de omstandigheden echt stormachtig zijn, of de stroming erg sterk.

Met no.10 shot kan ik de val van het aas door de waterkolom aanpassen.

Vis niet met een te korte lijn. Ik hou ervan om de dobber over de hengel te laten lopen en op zoek te gaan naar extra aanbeten.

"Overschakelen op hennep zal een betere visstempel opleveren."

Tom's Tackle

Xitan Z16-L Advance Pole

Cenex Hybrid Power 0.14mm rig line

Cenex Hybrid Power 0.12mm haaklengte

Bol Match Maat 18 Haak

4×14 Chianti Poolvlotter

 

Tom's Aas

Twee pinten wielen

Twee pinten hennep

Een pint maden

Een zak Champion's Choice Black Magic

Een zak Champion's Feeder Black Roach

De rivier Trent heeft een schitterende zilvervis sport.