Voor het eerst gepubliceerd in het Engels.

 

Als er twee lokaasjes zijn waar ik niet zonder zou vertrekken als ik op voorn zou mikken in de koudere maanden op een locatie die kristalhelder is, dan moet het wel broodpunch en pinkies zijn. Vandaag zijn ze allebei bij me als ik op weg ben naar een prachtige locatie genaamd Waggoners Wells, gecontroleerd door Grayshott Angling Club, gelegen aan de Surrey/Hampshire grens. Het Middle Lake is hier diep, gin clear en bevat veel kwaliteitsvolle kakkerlakken, geweldig voor punch, wat mijn eerste aanvalslijn zal zijn en als het niet volgens plan verloopt, dan zullen goede oude pinkies over een donkere groundbait in het spel komen.

Back-up plan

Ik ben aan het vissen van de dam waar het water snel weggaat tot ongeveer 10 meter en om te zeggen dat de dingen niet gaan plannen na een paar uur is een understatement als de voorn gewoon niet reageren op de broodpunch, een zeldzaamheid hier. Het is tijd om een paar ballen van Champion's Method Black Roach te introduceren, een donkere mix die ideaal is voor helder water, en binnenin zijn een paar pinkies, gevoed met een nieuwe lijn iets naar rechts. Dit blijft ongeveer dertig minuten liggen terwijl ik aan de stootlijn blijf, maar hoewel ik geloof dat de voorn zich uiteindelijk op deze lijn zal voeden, heb ik niet de luxe om de hele dag te blijven en moet ik het eerder vroeger dan later laten gebeuren.

Gestreept hemd knoopje

De rig die ik heb gemaakt voor de pinkie lijn is gemaakt met behulp van Cenex 0.08mm en 0.14mm Classic Mono, een geweldige all round lijn en haak lengte voor paal rigs. Een haak die ik sinds kort gebruik voor het grootste deel van mijn voorns/skimmer visserij is de Sphere Ultra lite. Het is een extreem lichte en scherpe haak met een fijne maatvoering maar nog steeds erg sterk en heeft in deze situatie gekozen voor een maat 18 waarop twee pinkies gespietst worden. Ik heb besloten om de 1g paal te laten drijven met behulp van een gespreide hemdknoop, beginnend op halve diepte met de eerste van twaalf no9 soft shot die uit elkaar liggen zodat ze iets verder uit elkaar komen als ze in de buurt van de haak komen. Dit geeft het haakaas een veel natuurlijker afdaling door de lagere niveaus en hebben besloten om op dode diepte te vissen om te beginnen. Twee belangrijke componenten bij het floatvissen zijn een grote keldering om in eerste instantie de diepte van de zwem te vinden en het andere het gebruik van soft split shot, alsof de vis in het water komt en ik mijn shotting patroon moet aanpassen kan ik het schot gemakkelijk over de lijn bewegen zonder enige schade te veroorzaken. De paal die ik gebruik is een Xitan Z16 paal en omdat ik deze niet volledig uitgeschoven gebruik, heb ik een van de nieuwe Xitan EVA Pole Caps over het uiteinde van de kont geduwd. De reden hiervoor is dat, hoewel ik een roller gebruik, aan de achterkant van mij een aantal struiken zitten en deze cap gewoon de sectie beschermt en voorkomt dat er vervelend vuil of gruis in de eindsectie terechtkomt. Ik heb ook gekozen voor de dunste Microbore Poe Elastic die er is, de limoengroene 1,3 mm en met een Pole Elastic Alignment Bush in de topkit creëer je het soepelste elastiek dat je ooit zou kunnen vragen, iets wat erg belangrijk is bij het vissen op harde voorn.

Fluoro roosjes, een must-have aas in de winter.

Zwarte Voorn, geweldig in kristalhelder water.

Begin met een kleine hoeveelheid groundbait en pinkies.

Het inschakelen van de voorn

De voorn reageert gewoon niet op de punch, dus het is tijd om de pinkie-lijn te testen en hoewel de beten niet direct komen, toch is het niet mijn beoogde steengroeve, maar een kleine baars, maar in ieder geval is het een hap. Gelukkig wordt deze lijn steeds beter naarmate de sessie vordert en door elke twintig minuten een klein bolletje groundbait te voeren plus een paar pinkies die elke keer door een paalbeker worden gevoerd, blijven de beten komen en uiteindelijk schakelt de voorn in. Ik moet toegeven dat als de voorn in een gedienstige bui was en direct op de punch reageerde, ik gemakkelijk 25 pond plus een grote voorn in elkaar zou zetten, die meestal gemiddeld 10oz en ga naar ruim een pond, maar om een of andere reden is het gewoon niet gebeurd vandaag, maar met 15 pond voorn en baars genomen in de laatste drie uur, hoe kan ik teleurgesteld zijn!

Stereotype benadering

Vissen in de winter kan zeer onvoorspelbaar zijn en deze sessie gaat gewoon om te laten zien dat als ik was geweest stereotiep in mijn aanpak en komen met slechts een aas, brood punch die negen van de tien produceert, zou bij deze gelegenheid op weg naar huis met slechts een handvol vis, zoals ik deed van tijd tot tijd proberen de punch line en hoewel beten uiteindelijk kwamen ze waren weinig en ver tussen. Hebben altijd een back-up plan, want op een dag zul je het nodig hebben!

 

Ken Russell

Licht en scherp, net wat nodig is bij het richten op verlegen bijtende voorn.

Klassieke Mono. Geweldig voor paalhoofden.

Microbore elastiek biedt grote voordelen ten opzichte van conventionele elastieken.

"Pinkies zijn zo'n effectief winteraas."

Ken's Tackle

Xitan Z16 L Voorschotpool

Cenex 0.08m en 0.14 Classic Mono

Sphere Feeder Ultra Lite maat 18 haak

Xitan Microbore 1.30mm Elastiek

1g drijver

Nr. 9 Soft Shot

Ken's Aas

Champion's Feeder Black Roach

Fluorororozingen

Een briljant resultaat op een winterse dag.