Het is vijftien jaar geleden dat ik voor het laatst heb gevist in Bowsaw Lake in Hampshire. Destijds zat het vol met kleine zilvervisjes, maar ik heb enkele goede geruchten gehoord dat de dingen zijn veranderd en dat de vissen nu terugvechten. Nog beter is dat het de perfecte plek is om naartoe te gaan voor een gegarandeerde koudwateractie, omdat er veel kopvoorn in zit en mij wordt verteld dat de beste tactiek hiervoor de waggler en de maden zijn, een techniek die de laatste jaren lijkt te zijn vergeten. Tijd om de waggler roede uit te halen en te gaan kijken of de geruchten waar zijn?

Zoek naar de addertjes onder het gras.

Kopvoorn, net als hun neven en nichten in de rivier, houden van addertjes onder het gras en er wordt mij verteld dat je hier in het bijzonder als kopvoorn zwemt, omdat er een struik in het water van de zijkant van het eiland staat. Mijn enige zorg deze ochtend is het te mild, ja het is februari en ik klaag over de temperaturen die in dubbele cijfers zijn, het probleem is dat ik half verwacht dat ik in elkaar geslagen wordt door de karperpopulatie van de meren. Aan de positieve kant is hun niet te veel wind, wat grote problemen kan veroorzaken met niet alleen het voeden maar ook het gieten naast dit addertje onder het gras.

Voer, gooi, voer, gooi.

Bij het vissen op de waggler gaat het om het voeren, niet om het werpen, maar om het voeren, omdat de maden eerder door het water vallen en mijn doel is om deze freebies na te bootsen met mijn haakaas. Als het aas eenmaal op de bodem ligt, is de kans groot dat een karper wordt vastgehaakt en de kopvoorn een tijdje kan schrikken, dus er wordt geworpen, gegoten, gegoten. Tijdens het opzetten is het een goed idee om af en toe een snuifje maden in het zwemwater te katapulteren, omdat dit hopelijk een paar kopvoorn uit de buurt van de gezonken boom zal trekken, ze vol vertrouwen zal laten eten en me hopelijk wat vroege actie zal geven.

Regelmatige hulp van maden is alles wat je nodig hebt voor deze methode.

Gebruik een geladen waggelaar die zwaar genoeg is om je plek gemakkelijk te bewonen.

De briljante Hybride Mono zal je niet in de steek laten.

Houd het eenvoudig

Een ander zeer belangrijk punt als het gaat om waggelaarsvissen, alle vissen in feite, is om op te zetten zodat je comfortabel zit, wat betekent dat het aanpassen van de benen van mijn Black Line Seat Box zodat het niveau ervan, dan het plaatsen van een hengel steun zodat wanneer de hengel kont is geplaatst over mijn knie de tip is gewoon in het water. Gebalanceerde kit is ook van het grootste belang en met de kopvoorn die tot meer dan 4lb loopt en veel dubbelgedachte karpers die de actie aankunnen die je nodig hebt om sterk genoeg te zijn om ze in balans te krijgen en voordat ze naar het addertje onder het gras gaan, ze in het open water te sturen. De hengel die ik gebruik is een 11'Black Magic CFX Waggler, ideaal voor het werk met zijn parabolische actie en kracht in het midden reikt om alles wat hier zwemt te landen. Ik werk samen met een 920 Sphere MgTi reel geladen met Cenex 0.14mm Classic Mono, die erkend wordt als een van de sterkste lijnen met een fijne diameter die beschikbaar is. Het draait allemaal om het simpel houden van de zaken, sterk genoeg om te gaan met wat er ook maar vastgehaakt is, maar tegelijkertijd ook om het fijn genoeg te houden om genoeg hapjes te kunnen bijten. Float keuze is zeer belangrijk en ik geef de voorkeur aan het gebruik van drijvers met een ingebouwde geladen bulk aan de basis, die bijna zelf cocking, die slechts een kleine hoeveelheid schot nodig hebben om de tip te laten vallen, dus het is gewoon te laten zien. Niet alleen worden dit soort drijvers gegoten als een donkere, het gebrek aan schot op de lijn betekent dat er zeer weinig zwakke punten zijn. De drijver wordt op de hoofdlijn vergrendeld door twee Xitan Oval Super Stoppers en beide kanten van deze is een enkel klein schot. Het enige andere schot is een klein aantal acht rond zes inches van de Sphere CPF LS maat 16 barbless haak die is aangesloten op een Cenex 0.12mm Hybrid Power Mono haaklengte.

Ongelooflijke actie

Na het opduiken en het instellen van de diepte op de exacte diepte van de zwempartij, rond drie meter, is het tijd om mijn eerste worp te maken, en na het zinken van de lijn klaar te zijn om naar de drijver te kijken, maar ik hoef dat maar een paar seconden te doen, want hij verdwijnt en de eerste vis is vastgehaakt. In het net gaat ze en het is mijn doelsoort, een kopvoorn met een gewicht van ongeveer 2lb 8oz. Ik kan niet helemaal geloven wat er de komende twee uur gebeurt als de vis mijn net grijpt, inclusief nog eens vier kopvoorn, tien karpers tot ongeveer 14 pond, samen met een zeelt en een radioactieve goudvis! In totaal schat ik de vangst op meer dan 60 pond, niet slecht voor een paar uur op een februarimorgen!

Bij het wagglervissen gaat het erom de zaken eenvoudig te houden, actief te zijn gedurende de hele sessie en, vooral in de diepte van de winter, een locatie te kiezen die de soorten bevat die er op reageren. Het is al een tijdje geleden dat ik met de waggler heb gevist, maar ik moet toegeven dat dit niet alleen een opening in de ogen is geweest voor hoe effectief deze methode is, maar dat het ook een van mijn leukste sessies is geweest voor een tijdje. Als je een locatie hebt zoals het fantastische Bowsaw Lake in de buurt, dring ik er bij je op aan om de drijfstang eruit te halen en de Wag 'N' Mag een kans te geven.

 

Justin Watkins

De Sphere CPF LS Hook is mijn keuze voor de Wag 'n' Mag.

Blijf gieten - de meeste beten komen op de druppel, dus geef elke worp niet meer dan een minuut.

De Sphere MgTi is mijn keuze voor de spoel voor grote vissen, dankzij de geweldige bouwkwaliteit.

De actie is snel en woedend zodra de vissen arriveren.

De gemiddelde maat kopvoorn vandaag.

Verwacht dat de grote karper ook een uitstraling krijgt.

Justin's Tackle

Zwarte Lijn Zitkist

Bol MgTi 920 Reel

Zwarte Magische CFX Waggler

Cenex 0.12mm Hybride Power Mono

Cenex 0.14mm Klassieke Mono

Bol CPF LS Barbless Hook

Zacht schot

Xitan Super Stopper Ovaal

2g Geladen inzetstuk Waggler

   

Justin's aas

Rode en witte maden

Gewoon een deel van de vangst van vandaag.