Oorspronkelijk gepubliceerd in het Engels.

Ik denk dat we allemaal in de val worden gelokt door het grootste deel van onze tijd door te brengen met vissen in de buurt of ver weg van de oever op de kanalen. Toch worden de vissen onder de oppervlakte niet altijd beïnvloed door wat er boven de oppervlakte gebeurt, waarbij de contouren van het kanaal veel meer een rol spelen in hun locatie. Dit kan vooral het geval zijn als de temperatuur in de winter daalt. Nu zullen de vissen vaak te vinden zijn in het diepere centrale kanaal van het water, waar ze zich comfortabeler voelen. Dit geldt vooral voor vissen als brasem, grote baars en betere voorns - vissen die een enorme bonus kunnen zijn voor uw wedstrijdgewicht, maar die ook een beetje een gokje kunnen zijn om op te jagen.

Vandaag vis ik een knijper op het Worcester-kanaal die een echte mix van vis bevat. Er zijn hier veel kleine voorns, maar ook een aantal veel betere vissen, zoals goede brasem, grote baars en zelfs wat karpers. Ik heb mijn kraam uitgestippeld om te vissen in het centrum van een draaiende baai, wat een bekend brasemgebied is. De oevers zijn aan beide zijden bekleed met steen, dus er is niet veel boven de oppervlakte te zien. Het kanaal is vandaag ook behoorlijk druk met boten, dus het zal een uitdaging zijn om wat betere vis te vangen.

Bij het loodgieterswerk vind ik dat de bodem ongeveer zes meter van de oever afvlakt, dus ik ben van plan om op ongeveer 8 meter te vissen; een mooi vlak gebied op ongeveer de maximale diepte. Hier denk ik dat de grotere vissen zich prettig zullen voelen bij het voeren. Dit is ook een mooie comfortabele afstand om te vissen als je niet te veel hapjes verwacht. Als u lang vist, zult u merken dat uw geest dwaalt en dat uw presentatie eronder lijdt. Het heeft geen zin om jezelf het leven moeilijk te maken, dus vis zo kort en comfortabel mogelijk.

Mijn belangrijkste benadering zal zijn met gehakte worm en zwenkwiel om de grotere vissen aan te trekken.

Een klein snufje wielen is genoeg.

Kies een comfortabele afstand waar de kanaalbedding waterpas staat.

Om ze aan te trekken heb ik om te beginnen wat grof gehakte wormen en zwenkwielen geïntroduceerd en zal dan om de zoveel tijd 5-6 zwenkwielen over de top voeren om de vis vast te houden. Het voeren kan een probleem zijn bij deze aanpak, omdat het kanaal om de zoveel tijd hard stroomt als er een sluis wordt geopend. Ik wil niet overvoeren, maar als ik het gevoel heb dat het aas is weggespoeld dan is het een goed idee om wat meer voer te voeren met een kleine aasdruppelaar.

Ik zal het haakaas variëren tussen gieter en een stuk worm. Ik ben niet op zoek naar veel hapjes, maar dit aas zal me helpen om de betere vissen te vangen. Maden of pinkie zullen meer vissen vangen, maar ze zullen niet zo groot zijn.

Mijn tuigages zijn heel eenvoudig. Het loont om niet te licht te vissen. Een fatsoenlijke baars kan een fatsoenlijke strijd voeren, brasem minder, maar ze zijn niet bijzonder vies. Ik gebruik een 0.09mm Cenex Classic haaklengte tot een maat 18 haak. De drijver is een mooie 4×14 met het grootste deel van het gewicht naar beneden om de stabiliteit te bevorderen en het aas statisch op de bodem te houden. Ik zal ook ongeveer 4-inch over-depth vissen om het aas stil en hard op de bodem te houden.

Deze stijl van vissen kan een beetje een wachtspel zijn. Je moet er zeker van zijn dat de vissen komen opdagen, wat ze normaal gesproken ook doen. Een paar lekkere voorns halen de geesten al vroeg op en deze worden gevolgd door wat kwaliteits baars en een fatsoenlijke brasem. Helaas is er vandaag veel bootverkeer geweest en is het kanaal soms moeilijk begaanbaar, wat mijn kansen zeker heeft verkleind, maar dat is het kanaalvissen voor jou.

Aan het einde van een paar uur vissen ben ik echt blij met een mooie vangst van kwaliteitsvis, wat bewijst hoe goed het vissen op veel van onze kanalen kan zijn.

Dave Ward

"Verwacht eerder kwaliteit dan kwantiteit bij het vissen op deze manier."

Mijn trouwe Xitanpaal is perfect voor deze manier van vissen.

Neem de tijd en laat het elastiek zijn werk doen als je een fatsoenlijke vis aan de haak slaat.

De meeste vissen waren vandaag de dag 'netters'.

Dave's Tackle

Xitan Z12 Revolutie Pool

Cenex Classic Mono 0.10mm Rig Line

Cenex Classic Mono 0.009mm haaklengte

Maat 18-haak

4×14 drijver

Dave's Aas

0.25kg Dendrabena-wormen

Pint van de wielen

Pint maden

Pintje roosjes

Een briljante ochtend vissen.