Voor het eerst gepubliceerd in het Engels.

Als er één plek is waar je wat rust kunt vinden van dit winterse gruwelijke weer en wat actie kunt krijgen dan is het wel op een kanaal. Ik hou van vissen op het kanaal en vandaag ben ik naar een van mijn favorieten gekomen, het Basingstoke kanaal net buiten Aldershot in Hampshire, voor een paar uurtjes in de hoop op wat voorn op broodpunch. Om te benadrukken hoeveel regen we de laatste tijd hebben gehad is het de eerste keer dat ik ooit een gestage stroom op dit kanaal heb gezien, het draagt ook een kleur die verbazingwekkend is omdat het twee weken geleden nog gin clear was! Het is verre van perfect, daarom is het altijd belangrijk om ten minste één reserve aas mee te nemen, zoals maden of wormen, omdat het soms zo gemakkelijk is om er uit te komen.

Kick-starten van het zwemmen

De duik die ik heb gekozen is in een bekend zilveren visgebied en een paar weken geleden werd er een wedstrijd gewonnen met bijna twintig pond skimmers en voorn, maar de omstandigheden zijn drastisch veranderd dus hoewel ik zeker ben van een paar vissen, ben ik er niet helemaal zeker van hoe het zal gaan vissen. Ik ga drie lijnen voeren, een in het midden aan mijn linkerzijde in het hoofdkanaal van de boot en twee aan de verste oever. De lijn in het midden wordt mijn eerste stootplek en ik ga dit beginnen met een paar kleine bolletjes fijn geliquideerd brood die om een steen worden geperst om het snel op de bodem te krijgen. Een van mijn verre oever lijnen, iets links van het midden, is ook een stootlijn en wordt op dezelfde manier gevoed, met de andere verre oever lijn aan mijn rechterzijde gevoed met een paar bolletjes Champions Choice Black Magic groundbait en een paar maden voor het geval dat de stoot niet werkt.

Aasvoorbereiding

Er zijn nogal wat manieren om brood te bereiden voor het punchvissen, maar bij het vissen op een kanaal voor zijderupsen wil ik elk stukje iets harder maken zodat het niet bij de minste beweging of elke keer dat ik in een hapje til eraf valt. Ik gebruik altijd medium plakjes wit, zoiets als Hovis is ideaal, verwijder dan de korst, leg elk plakje 20 seconden in de magnetron voordat je het samenperst met een deegroller. Elk plakje wordt dan doormidden gesneden en als ik ongeveer 12 halve plakjes heb, leg ik ze allemaal in een plastic zak en overnacht in de koelkast. Als ik op de bank ben, wordt slechts een halve plak per keer verwijderd, op een plat, hard oppervlak geplaatst voordat ik ze ponsen met behulp van een metalen kopstempel als en wanneer ik ze nodig heb. De ideale ponsmaat voor het vissen op het kanaal is tussen de 3 en 5 mm. Voor het bereiden van de perfecte vloeibare broodtoevoer is het eenvoudig om alle korstjes te verwijderen en de resterende plakjes te liquideren in een blender. Een kleine tip voor het produceren van echt fijne kruimels is het invriezen van het geliquideerde brood, dan verwijderen en nog steeds bevroren blitz in een blender. Hoe meer je bevriezen en mengen de fijnere uw vloeibare voeding met zijn.

Metalen ponsen snijden schoon door het brood.

Slanke, delicate drijvers zijn het beste voor het punchvissen op grachten.

Sphere Feeder Ultra Lite haken, briljant.

Microbore Elastisch, dun, glad, betrouwbaar en duurzaam.

"In een paar uur tijd heb ik meer dan 50 voorns gevangen."

Een klein steentje in het midden zal het voer snel naar beneden krijgen.

Gebruik een paalbeker voor nauwkeurig lokaas.

Een paar ballen in het begin zou ze op gang moeten brengen.

Ik ben echt blij met de ochtendvangst.

Delicate booreilanden

Ik vis de hengel op ongeveer 12 meter van de verre oever en voor mijn punchvissen heb ik twee tuigages gemaakt die bijna identiek zijn, afgezien van de diepte waarop ze vissen. De reden hiervoor is dat ik deze continu ga verwisselen en geen tijd wil verspillen met elke keer dat ik van positie moet veranderen. De rigs zijn gemaakt met Cenex 0.13mm Fluoro Carbon Hook Line met een 0.11mm bodem. Float keuze is belangrijk en moet meer van een delicate slanke lichaamsvorm zijn, omdat beten zeer fijngevoelig kunnen zijn. Voor de verre oever lijn gebruik ik een 4xNo10 en in het midden een 4xNo12, samen met de Sphere Feeder Ultra Lite microtarbed maat 18 haken, perfect voor het punchvissen. Beide drijvers zijn geschoten met behulp van een koordje van een klein schot, zes inches van de haak en allemaal iets uit elkaar geplaatst. Ik heb besloten om een centimeter te vissen over de diepte van de off en als de voorn agressief voeden dan zal ik komen in het water.

Geen consistentie

Ik kwam net voor het eerste licht aan, een geweldige tijd voor een oefensessie op een kanaal omdat de oevers rustig zijn en de vissen met meer zelfvertrouwen lijken te voeden. Eerst even binnenvallen op de middellijn en de drijver verdwijnt, de boosdoener een voorn. Nog een half dozijn komen aan de hand voordat de lijn wordt verbrijzeld door een kriksnoek, een veelvoorkomende gebeurtenis hier en een andere reden om meer dan één lijn te voeden en te vissen. Een overstap naar de verre oever levert weer een paar kleine voorns op voordat hij rustig gaat, snoek misschien, dus ik probeer de madenlijn die weer een paar kleine voorns oplevert voordat hij sterft. Ik denk niet dat de reden dat elke lijn produceert een paar dan gaat heel is te wijten aan roofdieren als dit gedeelte is zeer ondiep, slechts twee en een halve meter op zijn best en ik weet zeker dat ik zou zien wat verstoring of zelfs een voorn aangevallen fluit scheepvaart in, dus ik denk dat het gewoon een patroon waar een paar vissen worden gevangen voor het schrikken. Dit patroon gaat door op de stootlijnen, maar op de madenlijn bijt ik volledig op, dus ik besluit om nog een stootlijn te voeren, voordat ik deze draai, die de vis lijkt te laten komen. Verbazingwekkend genoeg hebben veel skimmers hier vorige week laten zien, geweldige wedstrijdgewichtmakers, maar vandaag kan ik alleen nog maar voorn vangen, de beste rond de 10oz en een paar kleine baarsen. Het is duidelijk dat de enorme verandering in de omstandigheden de brasem heeft zien bewegen, schaamte.

Verworven kennis

Het is nu halverwege de ochtend en omdat het een weekend is, wordt het steeds drukker, waarschijnlijk de reden dat de beten aanzienlijk zijn vertraagd, maar met het opstappen voor vijftig voorns en wat meer kennis over hoe de kanaalvissen in deze omstandigheden zullen me zeker in een goede positie brengen voor de vriendschappelijke teams van vier wedstrijden die hier in de komende weken zullen worden gevist.

Jamie's Tackle

0.13mm en 0.11mm Cenex Fluoro Carbon Hook Line

Bolvormig 18 micro-traliewerk Feeder Ultra Lite Haken

1.3mm Lime Green Xitan Microbore Elastiek

4×10 & 4×12 slanke lijndrijvende paaltjes

Jamie's Aas

Medium gesneden brood, gestanst en geliquideerd

Champion's Choice Black Magic Groundbait, maden en wormen als back-up