Origineel artikel gepubliceerd in het Engels.

 

De wintervisserij wordt normaal gesproken geassocieerd met het richten op het diepere water op commerciële locaties of het vissen op de lange hengel naar functies. Echter, ik heb genoten van veel succes vissen de randen hier bij Colemans Cottage, zelfs op de koudste dagen. Het lijkt wel of de vissen de bijna-helling omhelzen en je kunt hier vaak vangen als je elders geen hapje kunt eten. Er zijn een paar belangrijke verschillen met het vissen op de zomerkant die het verschil maken.

Diepte

Het eerste wat ik zoek met mijn randvissen is diepte. Dit is afhankelijk van de temperatuur, de helderheid van het water en hoe actief ik verwacht dat de vis is, maar rond de 3 meter lijkt me een goed uitgangspunt. Over het algemeen zal dit op een mooie geleidelijke helling te vinden zijn, zodat je echt je diepte kunt kiezen door de helling op of af te gaan. Zoals bij elke hengelvisserij, is het nauwkeurig loodgieterswerk van essentieel belang om uw aas correct op de helling te presenteren zonder dat het van de bodem af hangt of te veel op de bodem gaat liggen. Ik hou ervan om gewoon een beetje te gaan liggen om het aas natuurlijk te laten zitten. Als ik een vis aan de haak haak haak, dan zal ik kijken om de helling op te gaan, als ik geen aanwijzingen krijg dan kan ik kijken om verder naar beneden te gaan - een paar centimeter in beide richtingen kan een groot verschil maken.

Cenex Classic Mono is mijn keuze voor haaklengtes.

Xitan Stretch 7 Yellow is ideaal voor het ploeteren van winterkarpers.

Ik gebruik een dink drijver voor het kantvissen.

Aaskeuze

Mijn aanpak concentreert zich op groundbait en levende maden. Dit lijkt misschien ongebruikelijk in 3 meter water, maar omdat de vissen minder actief zijn in de winter zijn vieze hoeren veel minder een probleem. Groundbait biedt net genoeg aantrekkingskracht om me een hapje te laten nemen, maar spoelt weg en overvoert de haring niet. Normaal gesproken voer ik hem los en heel voorzichtig door een op palen gemonteerde pot, maar soms kan een handvol kruimel in een grote pot het leven in een pin prikkelen waardoor hij verstoken lijkt van vis. Ik voer zelden maden, wat betekent dat ik een snellere hap krijg als de vis aan het enige voedseldeeltje in de knijper zit. Bij milder weer zal ik de Formula Fish groundbait gebruiken, maar in de diepten van de winter verandert dit in een pure verpletterde expander mix met een minimaal voedselgehalte. De groundbait zelf moet zo vochtig mogelijk zijn en door een raadsel worden geduwd, zodat hij zich snel op de helling nestelt en niet gemakkelijk opwaait.

Pak aan.

Rig wijs, ik gebruik normaal gesproken een 4 x 12 karper dink met de drijver naar beneden gestippeld. Ik mag een maat vergroten als de wind de presentatie beïnvloedt. Dit is gebonden aan 0,16mm Cenex Hybrid Power hoofdlijn en een 4 inch 0,10mm of 0,12mm Cenex Hybrid Power haaklengte aan een 18 of 20 haak, afhankelijk van hoe hard ik verwacht dat het vissen zal zijn. Elastisch gezien is de gele Xitan Stretch 7 perfect; zacht genoeg voor de vissen om uit het bad te glijden, maar met genoeg kracht om dubbel-cijferige vissen te landen. Schieten zou een bulk of geregen bulk van no.9s zijn, weer afhankelijk van hoe actief de vissen zijn. Ik gebruik een vrij lange lijn naar mijn drijver en gebruik back shot om het tuig te controleren om te voorkomen dat de vissen in het heldere water schrikken.

Formule Vissen trekt aan zonder te voeden.

Grote karpers kunnen in de winter op veel plaatsen nog steeds aan de rand worden gevangen.

Vaak voer ik groundbait zonder voer, en dan gebruik ik een madenhaakaas over de top.

"Laat jezelf altijd ergens achter als de vis zich terugtrekt."

Tips

Een ander belangrijk verschil met de zomertijd is dat de vissen zich heel snel terugtrekken van één plek. Het veranderen van de diepte of het opnieuw leggen van een nieuwe lijn waar de vissen zich veilig voelen, zal vaak een paar cruciale extra hapjes opleveren. Daarom laat ik mezelf altijd ergens heen gaan en vis ik nooit vroeg tot het uiterste. Ik vind ongeveer halverwege naar het volgende platform een goed uitgangspunt, maar het is altijd meer afhankelijk van de diepte dan wat dan ook. Een van de belangrijkste dingen is om nooit op te geven! Je krijgt misschien pas laat in de wedstrijd een hapje naar beneden, maar dan kun je in een mum van tijd een winnende vangst in elkaar zetten. Hopelijk helpt dit om je het vertrouwen te geven om je randen door de winter heen te vissen, je zou verbaasd kunnen zijn over de resultaten!

Alex Reynolds