Het is de tijd van het jaar dat de karper meer tijd begint door te brengen in de buurt van de bodem en dat het vangen van de karpers op de bodem een haalbare optie wordt. Vandaag vis ik Messingham Sands Fishery, waar dit een van de belangrijkste methoden is voor de grote karpers die je moet vangen om hier te winnen. Grote vangsten staan op de kaart, met driedubbele cijfers die gemakkelijk te bereiken zijn. Deze grote supersterke karpers zullen je spullen echt onder druk zetten, dus het is belangrijk om je tactiek goed in te zetten met een kans om te winnen.

Vandaag vis ik een pinnetje langs het 'spit' in het centrum van het eilandmeer. Voor me ligt een groot eiland, samen met een aantal struiken en bedden met lelies. De randen zijn ook omzoomd met bomen, dus er zijn genoeg mogelijkheden om te vissen, maar er zijn ook veel potentiële valkuilen, mocht een visje in de richting van de dekking afgaan. Ik heb een paar plekken uitgezocht om te vissen, die allebei niet te dicht bij de dekking liggen. De vissen hier zullen reageren op het geluid van de korrels die aan het oppervlak pieken als ik voer, en het wegtrekken van de vissen uit de buurt van gevaar geeft me meer kans om ze aan land te brengen.

Ik gebruik de blauwe 2.3mm Xitan Microbore elastiek die door de top-twee kit van mijn Sphere Zero G PT+ heen is geregenereerd. Dit elastiek is beoordeeld op 9-13, en met een puller kit is het meer dan voldoende voor het landen van dubbel-cijferige karpers. Mijn rigs zijn gemaakt met 0.16mm Cenex Hybrid Power met een 15cm haaklengte 0.14mm Hybrid Power. Hiervoor gebruik ik een maat 14 Sphere Beast barbless haak met een aasband die strak aan de achterkant van de haak is vastgebonden. Het zwemmen is ongeveer zes voet diep, en als ik op de bodem wil vangen heb ik met het tuig net op diepte gepluimd. Een beweegbaar bulk-schot zit net boven de haaklengte.

De wind is behoorlijk vlagerig in het meer vandaag, dus ik ga niet proberen om te ver te vissen. Zo'n 13 meter zal vandaag prima zijn, vooral omdat er niemand op de aangrenzende pinnen zit. Ik probeer altijd zo kort mogelijk te vissen als de omstandigheden slecht zijn, want dat maakt zo'n verschil voor je efficiëntie.

Vis iets weg van functies om jezelf meer tijd te geven om de eerste rush van een karper onder controle te houden.

Een mooie Messingham Sands karper.

Beesthaken zijn perfect voor het werk.

"De sleutel tot consequent vangen komt hier vaak neer op het voeren."

Laat je niet verleiden om te licht te vissen. Richt je op het landen van elke vis die je aan de haak slaat.

De karpers hier staan er bekend om dat ze heel hard vechten.

De sleutel tot consequent vangen komt hier vaak neer op het voeren. De tapijten reageren echt op pellets die naar binnen gaan, dus ik zal elke 30 seconden een half dozijn 8mm pellets voeren. Als ik te veel lijnbeten krijg, zal ik het aantal pellets dat ik voer verhogen, maar de frequentie wat verlagen om ervoor te zorgen dat er meer aas op de bodem terechtkomt. Je kunt de meeste liners gemakkelijk spotten, omdat de float dithers en zijwaarts trekt, in plaats van positief onder te gaan. Probeer de beten een seconde de tijd te geven om zich te ontwikkelen, zodat er niet te veel vis in het aas komt.

Ik gebruik vrij grote korrels, zowel als voer als aan de haak. Dit is een duidelijke 'rand' op dit meer, de karpers doen het als een groot aas. Het andere voordeel is dat zilvervisjes, met name skimmer brasem, iets minder snel deze grote aasjes oppikken. Ik vind het niet erg om zilvers te vangen, maar als je wilt winnen dan moet je er wel voor zorgen dat je doordringt tot de grotere karpers.

Ik zal in een wedstrijd meerdere keren zwemmen en mag overschakelen naar een langere lijn aan de leiding als de beten niet vaak genoeg op de paal komen. De karpers komen wel degelijk in golven, waarschijnlijk als scholen vissen zich door de paal bewegen. Heb niet te veel haast om van lijn te wisselen, want na een beetje wachten kun je twee of drie vissen achter elkaar krijgen, en dat kan nog eens 30 pond in het net stoppen. Ook kan het een tijdje duren voordat de karper in aantallen is verzameld aan het begin van de sessie. Blijf regelmatig voeren en stop niet. Uiteindelijk komen ze wel weer tevoorschijn en dan is het spel begonnen!

Er is geen groot geheim om deze krachtige karpers snel te laten landen. Ik hou ervan om snel terug te verschepen en het elastiek zijn werk te laten doen. Hoewel het elastiek vrij stevig is ingesteld, kan ik met behulp van de pulla kit snel terug naar de top-twee kit en dan meer druk op de vis uitoefenen. Met een beetje geluk komt de karper vlak voor het wachtnet tevoorschijn en kan ik hem opscheppen voordat hij echt weet wat er gebeurt. Mis die eerste kans en je ziet het gevecht vaak twee of drie keer zo lang doorgaan! Het lijkt misschien een klein puntje, maar daarom is het gebruik van een kwaliteitsvol landingsnet, in combinatie met een net dat gemakkelijk door het water kan worden bewogen, zo belangrijk. In vijf uur tijd kan dit nog een aantal vissen in het net stoppen.

De tijd vliegt als je karpers op de paal vangt. In veel opzichten is dit een vrij eenvoudige tactiek, maar een waarbij het in een vloeiend ritme komen het verschil maakt. Besteed vooral aandacht aan het voeren en het in balans krijgen van je spullen en grote vangsten kunnen gemakkelijk op de kaarten staan.

Strakke lijnen!

Jim Hall

Wees niet bang om een zwaarder tuig te gebruiken als de wind opsteekt.

Laat die bolletjes maar binnen om de beten te laten komen.

Jim's Gear

Sphere Zero G PT+ Pool

Cenex Hybrid Power Line 0.16mm

Cenex Hybrid Power Line 0.14mm

Bol Kraal Barbless Haak

Medium Aasbanden

0,3 gram Vlotter

Jim's Aas

8mm Visserijkorrels

De Sphere Zero G PT+ paal is perfect voor dit werk.