Oorspronkelijk gepubliceerd in het Engels.

 

Vandaag vissen we een oefensessie op de rivier de Great Ouse bij Ely in Cambridgeshire. Dit is een vrij typisch gebied van deze grote laaglandrivier, die kan reageren op een aantal verschillende tactieken. Vandaag is het onze taak om voor elke vis een andere tactiek te hanteren en te zien hoe de vissen reageren. Natuurlijk, kom wedstrijddag, dingen kunnen heel anders zijn, vooral met de extra druk die meer vissers op de locatie leggen, maar dit is een goede gelegenheid voor ons om wat aanpassingen aan onze tactiek te maken en het goed te krijgen op wedstrijddag.

Mijn taak vandaag is om me te concentreren op de poollijn, om te proberen een net van zijderupsen samen te stellen, en misschien een paar bonusvissen te strikken. Ik zal ook een paar andere lijnen opjagen, meer ten goede, bonusvissen, maar laten we het houden bij het praten over de hengellijn.

De rivier is hier ongeveer 50 meter breed, met een duidelijke geul voorbij de marginale plank. Gelukkig is er een goede diepte op ongeveer acht meter, en de bodem is behoorlijk waterpas als we eenmaal voorbij de tien meter komen, wat betekent dat ik niet te ver hoef te vissen. Dit geeft me ook de mogelijkheid om aan het begin een paar verschillende lijnen te aasen en met een beetje geluk de vis dichterbij te halen waar ik hem sneller kan vangen.

Mijn openingsgambiet is de introductie van zes grote ballen grondvoeringen op ongeveer 11 meter hoogte. Dit is een combinatie van Champion's Feeder Black Roach en Champion's Choice Canal. Hierin heb ik een aantal dode pinkies, gehakte wormen en zwenkwielen geplaatst en de ballen vrij stevig gegoten, met als doel ze op de bodem te krijgen voordat ze uit elkaar vallen. Er zijn hier nogal wat gure en kleine roertjes, dus ik heb mijn aas (en tuig) nodig om snel naar beneden te komen om deze te ontwijken.

Verwacht hier veel 'netto' voorn.

Ik hou van een stabiele drijver omdat het meer controle geeft op een typische winderige dag.

Gebruik een olivet op ongeveer 60 cm van de haak om het aas door het asfalt te krijgen dat op de loer ligt in de buurt van het oppervlak.

Het kanaal van de rivier ligt op een comfortabele afstand, waardoor ik ruimte heb om de vissen te volgen.

Ik gebruik de geweldige Sphere Zero G PT+ Pole.

Mijn bonusvislijn onder deze overhangende boom heeft vandaag niet opgeleverd.

"Ik wil een mooi geconcentreerd gebied met aas dat hopelijk de vis binnenhaalt."

Ik wil een mooi geconcentreerd gebied van aas hebben dat hopelijk de vis binnenhaalt. Dit zal waarschijnlijk vooral blankvoorn zijn, met een paar rietstengels, skimmers en misschien een bonusvis die er voor de goede orde in wordt gegooid.

Als voorn is mijn voornaamste doelwit zal ik regelmatig een beetje hennep over de top van het aas voeren. Hennep brengt minder snel het akelige binnen en zakt snel weg, dus hopelijk houdt het de voorn geïnteresseerd. Ik zal hennep later op de dag proberen, alsof de voorn er op overschakelt, dan kan ik een betere stempel van vis op dit hookbait verwachten.

Als de beten vertragen en ik voel dat de voorn wegdrijft zal ik de lijn aanvullen met nog twee bolletjes groundbait, ik zal ook spelen met de hoeveelheid deeltjes die ik toevoeg omdat dit invloed kan hebben op de zegel- en vangsnelheid. Het kan ook een goed idee zijn om een lijn een tijdje te laten rusten na het bijvullen, zodat de vissen de kans krijgen om zich te hergroeperen en zelfverzekerd te blijven. Op deze manier hoop ik in vijf uur tijd zoveel mogelijk vissen te kunnen ringen. Met een tweede lijn op dezelfde afstand, plus een kortere hennep- en zwevende lijn voor voorn, kan ik hem door elkaar halen en hopelijk blijven vangen.

Het zwemmen is ongeveer tien voet diep, en ik verwacht het grootste deel van de vis hard op de bodem te vangen, dus ik heb een positieve tuigage opgezet die het aas snel naar beneden zal krijgen. Ook heeft de wind hier de neiging om de rivier op of af te blazen, dus een redelijk zwaar tuig geeft me veel betere controle. Ik gebruik een drijver van twee gram met een bulk-olivet op ongeveer twee meter van de haak, en dan drie no.10 schoten op gelijke afstand van elkaar. De bulk zal het tuig snel naar beneden krijgen, maar de kleine druppelaars zorgen voor een tragere val in de killing-zone - ik kan deze ook in elkaar zetten voor een nog positievere tuigage als het echt goed wordt. Ik verwacht bijten in die onderste twee meter als de drijver zich vestigt (of niet), en dan als ik het tuig voorzichtig werk als het zich heeft gevestigd.

Mijn rigs zijn opgemaakt op de uitstekende 0,12mm Cenex Classic Mono met een haaklengte van 0,08mm diameter van hetzelfde tot een maat 19 haak. Lichte lijnen betekenen altijd meer beten, maar met skimmers brasem en zelfs de oneven zeelt ongeveer 0.08mm geeft me een kans zonder dat dit invloed heeft op mijn voornsvissen.

Het is een vrij typische Fenland dag vandaag. De wind is vrij vlagerig stroomafwaarts en het water is vrij helder. Toch zijn de beten blijven komen, maar ze vertragen pas tegen het einde van de sessie. Zoals verwacht is het een mooie mix van vis, voornamelijk voorn, met de vreemde mooie baars erin gemengd. Ik heb wel een wormlijn geprobeerd voor een betere baars, of zelfs een zeelt, maar die heeft vandaag een blanco plekje getrokken. Ach, volgende keer!

Het is een erg leuke en drukke dag geweest. We hebben allemaal een paar nuggets geleerd die ons hopelijk in goede aarde zullen vallen bij onze teamwedstrijd over een paar weken op deze locatie. Het was interessant om te zien hoe de verschillende tactieken presteren, waarbij de pole line het goed doet.

 

Andrew 'Mossy' Moss

Een goede controle is belangrijk op een diepe, winderige plek als deze.

Een eerste bedding van grondspecie helpt de vis te concentreren. Herladen als de beten vertragen.

Het is een interessante en productieve sessie geweest.

Mossy's Gear

Bol Nul G F1+ Pool

Cenex Classic Line 0.12mm en 0.08mm

Maat 19-haak

2 gram draadstammige drijver

Olivette bulk met drie nee. 10 druppelaars

Mossy's Aas

Champion's Feeder Black Roach

Champion's Choice Canal

Pinkies

Maden

Worm

Hennep

Caster