Een van de belangrijkste innovaties in de moderne feeder-visserij is de ontwikkeling van zinkende vlechten met een fijne diameter. Deze zijn een openbaring geweest voor de feeder visser, waardoor we niet alleen fijnere hoofdlijnen kunnen gebruiken dan voorheen, maar ook een veel betere beetindicatie geven dan voorheen mogelijk was, en dat alles in een lijn die niet achteruit gaat in de loop van de tijd.

Mijn keuze voor de meeste van mijn feeder visserij is Cenex Sinking Feeder Braid in 0.10mm diameter, die een breeksterkte van 12lb heeft. Als je dit vergelijkt met een traditionele nylon mono lijn van dezelfde breeksterkte, die een diameter heeft van ongeveer 0.32mm, kun je zien hoe groot de marges kunnen zijn.

Niet alle fijne vlechten zijn echter even goed gemaakt. Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze van een vlecht. Een van de belangrijkste is dat de vlecht een rond profiel moet hebben. Bij fijne vlechten is dit niet zo eenvoudig te realiseren, maar de Cenex vlecht tikt alle vakjes in dit opzicht aan en laadt de spoel heel goed op.

Een ronde vlecht zorgt voor veel minder waterweerstand dan een vlecht met een vlak profiel, waardoor ik veel lichtere feeders kan gebruiken en een betere beetindicatie kan geven. Lijnverdraaiing en de gevreesde bedding-in, die de gietafstand en de nauwkeurigheid kunnen beïnvloeden, zijn geen probleem met deze lijn.

Een ander probleem met sommige fijne vlechten is dat ze drijven en moeilijk door de oppervlaktelaag van het water te snijden zijn. Dit is vooral belangrijk bij het vissen op lange afstand en in een zijwind, wanneer je de lijn snel naar beneden moet halen om te voorkomen dat er een boeg ontstaat. Zoals de naam al doet vermoeden, zakt deze vlecht echt heel goed.

Het knopen van een fijne vlecht aan een dikkere shock leader kan een zwakke plek veroorzaken, maar ik heb gemerkt dat dit niet het geval is met de door mij gekozen combinatie. De knoop is netjes en loopt gemakkelijk door de stangenringen heen, zonder te vangen. Hij is ook opvallend sterk en heeft me niet in de steek gelaten.

Een klein puntje, maar sommige vlechten kunnen snel hun kleur verliezen wanneer ze worden blootgesteld aan water en zonlicht. De Cenex vlecht heeft de neiging om zijn donkergroene kleur zeer goed te behouden, zelfs na enkele maanden van hard gebruik.

Ik heb de neiging om vlechten te gebruiken met een shockleader van 8lb Black Magic Gold Mono. Door een iets zwakkere leader te gebruiken als ik de feeder zou vastlopen (wat vrij zeldzaam is), dan zal de leader breken voor de vlecht, wat betekent dat ik minimale versnellingen verlies.

Als je nog niet de overstap hebt gemaakt naar gevlochten hoofdlijnen voor feeder visserij, of misschien ben je op zoek naar een betrouwbare lijn, dan kan ik Cenex Sinking Feeder Braid van harte aanbevelen. Als je het eenmaal probeert is er geen weg meer terug!

Strakke lijnen!

Tom Noton

Vlechten stelt me in staat om te vissen met lichtere feeders en vergroot beten.

De perfecte vlecht voor mijn feeder visserij.

Briljante lijnvoering en een langdurige donkergroene kleur.

"Ik kan van harte Cenex Sinking Feeder Braid aanbevelen."