Er is een aantal geweldige vissen op mijn lokale Kingsbury Water Park, en een van mijn favoriete meren op het complex is Bodymoor Heath Water; een grote volwassen grindgroeve met een goede voorraad van brasem. Deze platen worden vaak gebruikt bij wedstrijden op de locatie, en als je je tactiek goed onder de knie hebt, kun je de hele dag door worden gevangen, zodat je een aantal indrukwekkende gewichten kunt samenstellen. Dit is klassieke brasemvisserij op zijn best, en hoewel de sport de neiging heeft om te vertragen in de koudere maanden, kan een weloverwogen aanpak nog steeds een aantal mooie vissen vangen.

Dit is een ondiep meer, ondanks zijn grootte, dat gemiddeld ongeveer twee meter diep is. Het is ook vrij vrij van onkruid, dus het vissen is relatief eenvoudig en het is mogelijk om te vissen met vrij licht gebalanceerd vistuig, wat het verschil kan bewijzen tussen succes en mislukking bij het vissen in het midden van de dag. Aangezien het hier om brasem gaat, zijn ze meestal op afstand te vinden, maar het is niet nodig om op extreme afstanden te vissen langs de oever waar ik vandaag vis. Ik ga op zoek naar twee lijnen, één op 25 meter en de andere op 35 meter. Beide hengels zullen worden geknipt om ervoor te zorgen dat ik elke keer dezelfde afstand raak.

Om te beginnen zal ik beide lijnen in de grond zetten door twee gietvormen te maken met een grote 'bait up' voederbak gevuld met zwenkwiel, dode maden, een beetje suikermaïs en een snufje pellets, afgedekt met groundbait. Dit is genoeg aas om de aandacht van de brasem te trekken en ze te laten snuffelen, zonder ze te veel te eten te geven, wat ze moeilijk te vangen kan maken.

Wachtend Spel

Bream fishing kan een wachtend spel zijn. Het kan een uur of twee duren voordat de vis aankomt, dus het loont de moeite om geduld te hebben. Een van de grootste fouten die je kunt maken is om het vertrouwen te verliezen en niet consequent te vissen. Ik gebruik een timer om er zeker van te zijn dat ik regelmatig herzie en om dwars door mijn sessie heen te plannen, omdat het gemakkelijk is om de tijd uit het oog te verliezen. In eerste instantie herschik ik elke vijf minuten gedurende het eerste uur. Dit legt wat meer aas vast en zorgt onvermijdelijk voor wat meer spreiding. In het tweede uur schakel ik om de tien minuten over op recasting, omdat ik niet wil overdrijven, zeker niet als ik geen tekenen van brasem voor me heb gehad. Tegen uur drie mag ik om het kwartier overschakelen op recasting, als de brasem niet is verschenen. Als ik echter aan het vangen ben, of aan het halen ben, dan zal ik regelmatiger blijven recasten.

Ik laad mijn Window feeder met een combinatie van wielen en een kleine gehakte worm. Deze is verzegeld met een snufje van mijn vrij zoete vismeelgrondstof. Ik vind de brasem als een grondbeest die deze zoetigheid heeft om de rand van het vismeel af te snijden. Omdat het water vrij helder is wil ik niet te veel aas op de bodem leggen. Net genoeg om de vis naar mijn lijn te lokken en een tijdje vast te houden is mijn doel. De Window feeder zorgt ervoor dat het aas op de bodem van de feeder komt, waardoor het aas een echt aandachtspunt wordt voor de fokker om thuis te komen.

Ik zal afwisselend haakaas gebruiken om te zien of er één opvalt. Twee dode maden is een goede openingsgambiet. Drie pinkies zijn ook erg goed als de vissen een beetje pietluttig zijn. Ik heb ook wat rode wormen bij me, verzameld uit een mesthoop. Dit is misschien een bijna vergeten aas, maar ze zijn absoluut goud voor de brasem en zullen vaak een hapje brengen als al het andere niet lukt.

De Window Feeder is eenvoudig te laden en geeft een strak stukje voer.

Vandaag gebruik ik een 'helikopterachtige' opstelling voor een betere nauwkeurigheid.

Een rubberen stop houdt de haaklengte op zijn plaats.

Rode wormen zijn een briljant brasemaas.

Laat de kokeruiteinde zakken om te voorkomen dat de lijn wordt versleept.

De Sphere Medium Feeder is briljant voor deze manier van vissen.

"Vanaf de zware knikken op de hengelpunt voelt het als een goede vis."

Een grote brasem valt voor het rode wormhaakaas.

Ik zorg er graag voor dat ik bij elke worp dezelfde hoeveelheid voer toevoeg.

Voeg wat wieltjes toe, voordat je het raam vult met een beetje groundbait.

Koude wind

Er waait vanmorgen een koude wind over het meer, dus ik ben blij dat ik een beetje achterover ben geslagen. Het positieve is dat de vissen zich met meer zelfvertrouwen zullen voeden met een rimpeling van het wateroppervlak. Na de eerste paar uur zonder aanwijzingen is het makkelijk om het vertrouwen te verliezen, maar uit ervaring is het gewoon een kwestie van wegstoppen. Als de brasem aankomt zal ik ze vangen.

Mijn tuigage is vrij eenvoudig, hoewel ik heb geëxperimenteerd met een variatie op de traditionele paternosteropstelling. Ik heb de haaklengte bevestigd aan een Browning Feeder Connector Swivel, waardoor ik de tuigage direct kan verwisselen. De swivel wordt gevist in helikopterstijl, en loopt op de hoofdlijn met twee stoppers die ongeveer 12 centimeter omhoog staan. De feeder is bevestigd via een powergum verbinding, die fungeert als een kussen voor de geladen feeder op de cast.

Mijn haaklengte bestaat uit een meter van 0,13mm, 3,5lb breeksterkte fluorocarbon tot een maat 18 Sphere Match-haak. Dit klinkt misschien een beetje licht als de grote brasem het doelwit is, maar mijn uitrusting is zeer goed uitgebalanceerd, dankzij de voortreffelijke actie van de Sphere Medium voerstang, die alle longeffecten van de brasem absorbeert. Zonder haperingen of wiet voor me is het gewoon een kwestie van de tijd nemen en de vis langzaam naar het net leiden.

Vissen met vrij fijne lijnen en kleine haken kan een enorm verschil maken voor uw vangsten. Als u lijnbeten krijgt, maar niet vangt, wees dan bereid om af te schalen, lichter te vissen en een kleiner haakaas te proberen.

Na het omwisselen naar een kleine rode worm aan de haak trekt de punt van mijn Sphere-voederstang vol vertrouwen rond en ben ik in mijn eerste fokkerij van de sessie. Vanuit de zware knikken op de hengelpunt voelt het als een goede vis, en ik ben niet verbaasd als er een brasem van ongeveer 7lb voor het net verschijnt. Het is iets groter dan de gemiddelde stempel op dit meer; een mooie vis inderdaad.

De volgende cast is bijna een herhalingsvoorstelling. De feeder zet zich neer en kort na het zinken van de lijn trekt de tip weer vol vertrouwen rond. Deze keer voelt de vis zich sneller, met minder gewicht, en zo bewijst hij dat een vis van een paar pond zijn weg vindt in het wachtnet.

En zodra de vissen zijn verschenen zijn ze weer weg. Ondanks het bellen van de veranderingen die het voor vandaag is, met geen haperingen meer op mijn weg. Al het brasemvissen, maar vooral op grindgroeven, kan een spel van zenuwen zijn, maar als je je aan je plan houdt zijn de beloningen er te krijgen.

Strakke lijnen!

Pat Cuddy

Pat's Tackle

Bollenvoederbak M 390

Zwarte Viper MK FD50 Reel

0.10mm Cenex Feeder Vlecht

0.13mm Cenex Fluoro Koolstofhaaklengte

30cm Powergum verbinding

Maat 18 Bolwedstrijdhaak

30 gram Raamvoeder

 

Pat's Aas

Kampioensvoedergrootmoeder

Champions Feeder Snelle Schuimspaan

Champion's Method Formula Fish

Verpletterde Pellet

Caster

Pinkie

Dode Maden

Micro Pellets

Dendrabenas

Rode Wormen

Zoek een detailhandelaar

De hoofdknikken overtuigen me dat dit een goede vis is.