Dit jaar heb ik een aantal geweldige resultaten behaald bij Messingham Sands Fishery in de buurt van Scunthorpe. De winnende gewichten hier bestaan normaal gesproken uit grote, gevechtsklare karpers, die hun rooien leuk vinden. De meren van Messingham zitten vol met vissen in alle soorten en maten, dus het is belangrijk geweest om tactieken te vinden die selectief zijn voor de wedstrijdwinnende karper.

Gelukkig houden de karpers hier van hun rooien, en een manier om de karpers te selecteren is door gebruik te maken van groot aas. Terwijl op de meeste visserijen 8mm-pellets ongeveer net zo groot zijn als wij, houden de karpers in Messingham van de grote 11mm-pellets en deze zijn een steunpilaar van mijn aanpak. Om het beste uit dit grote aas te halen is een aantal eenvoudige tactieken nodig die het proberen waard zijn op uw lokale visserijen wanneer u probeert om die grotere karpers te selecteren.

Recht lood

Een van de makkelijkste en beste tactieken om te gebruiken met grote korrels is de rechte bom. Dit geeft me minstens één lijn meer om buiten de paal te vissen en kan vaak veel vis opleveren, vooral op dagen dat de wind problemen veroorzaakt met de presentatie op de paal.

Elke zwempartij hier in het Eilandmeer van Messingham heeft kenmerken om naar te vissen, maar in plaats van te krap te vissen, vis ik graag een beetje uit de buurt van de dekking. Door twee keer per 45 seconden drie korrels te voeren kan ik de karpers aantrekken en ze van de haken af trekken. Dit geeft me een veel betere kans om elke vis die ik aan de haak haak haak aan land te brengen. Ik vis met de anti-reverse op heb de hengel op ongeveer 45 graden naar mijn plek gericht. Dit betekent dat de hengel de vis zal bufferen als hij eenmaal is vastgehaakt en helpt hem onder controle te krijgen, nog voordat ik de hengel heb opgepakt.

Let op de tip voor lijnbeten die aangeven dat er karpers aanwezig zijn.

Cenex Hybrid Power is een briljante karperlijn.

Een harde vechtkarper op de korrel.

"Het tapijt reageert op het geluid van de grote korrels."

Uitgebalanceerd toestel

Nu de karper hier goed in de dubbele cijfers loopt, is het essentieel om sterke, goed uitgebalanceerde spullen te gebruiken. Het eerste wat ik zou voorstellen is om altijd van de koppeling af te vissen, in plaats van terug te wikkelen. Ik stel de koppeling in om de lijn met tegenzin te geven als de hengel in zijn volle bocht wordt gebogen. Door dit te doen kan ik me concentreren op het hard spelen van de vissen en ze onder een constante druk wegleiden van de problemen. De Sphere Bomb +10% is de ideale hengel voor deze tactiek omdat het de longeigenschappen van een grote vis opvangt zonder dat het zo zacht is dat ik de vis niet hard kan spelen.

Lijnen en haken moeten goed op hun plaats zijn. Als er grote gewichten op de kaarten staan, zal elke zwakke schakel worden ontdekt, alleen al vanwege de algemene slijtage. Laadt u met de enorm slijtvaste en snel zinkende 0,20 mm Cenex Methode Mono hoofdlijn. Karpers zijn niet bijzonder lijnverstoord als ze hard zijn aan de onderkant, dus gebruik een sterke 0,18mm Cenex Hybrid Power haaklengte. De haaklengte is ongeveer 30cm lang en eindigt in een maat 14 Sphere Beast Barbless haak. Ik gebruik een aasband om de 11mm korrel aan de achterkant van de haak te bevestigen en deze op een kort haar te vissen. Het beestjespatroon is perfect voor het optuigen van de haren en heeft precies de juiste vorm om ervoor te zorgen dat ze echt goed blijven zitten.

De grootte van de bom hangt af van de afstand die wordt gevist, maar 20 gram is een goed uitgangspunt. Je kunt lichter gaan als de omstandigheden goed zijn, maar als er een zijwind is dan loont het om iets meer gewicht te gebruiken om de nauwkeurigheid te behouden. Ik gebruik een Quick Change Bead om de hoofdlijn te verbinden met de haaklengte. Deze kraal fungeert ook als een buffer voor het inline lood, wat betekent dat ik geen andere kralen of componenten op de lijn nodig heb.

Gebruik een 11mm bolletje banderol aan een Bol Beesthaak.

Een inline lood wordt tegengehouden door een Quick Change Bead.

Blijf voeren

Regelmatig voeren is essentieel voor deze tactiek. Vergeet het voeren en de vissen zullen wegdrijven en de beten zullen opdrogen. Ik voer drie 11mm korrels tegelijk. Twee keer voeren en dan wachten op 45 seconden voordat ik weer voer. Soms zal de karper in het water komen en beginnen te zwenken bij de korrels als ze het water raken. Dit is een goed teken, want het betekent dat er veel vissen om het aas strijden. Omdat het meer relatief ondiep is, maak ik me niet al te veel zorgen over de vissen die in het water komen, er zullen nog veel meer vissen in de buurt van de bodem komen.

Negeer alle kranen en pony's op de punt. De juiste beten zullen ofwel de lijn zien vallen, ofwel de tip hard zien ronddraaien. Het is dan gewoon een kwestie van het oppakken van de hengel en beginnen met het spelen van de karper. Ik houd de hengeltop parallel met het water, omdat je de karper vaak naar binnen kunt leiden zonder dat ze echt te hard vechten. Til de hengel pas op als de vis dichtbij is en klaar is om in het wachtnet te worden geschept.

Naast het regelmatig voeden, vind ik het ook leuk om elke twee of drie minuten te herschikken. De meeste happen van de karper komen heel snel, omdat ze het haakaas snel pakken nadat het zich heeft gevestigd. Als ik langer moet wachten dan is de kans groot dat het aas wordt opgepikt door een kleine zeelt of brasem. De karper lijkt het niet erg te vinden dat het lood over de kop naar binnen spettert. In feite denk ik dat het soms helpt om ze aan te trekken.

Ga in een routine van gieten en voeren en al snel zal de karper opduiken. Vaak komt er een school vissen binnen en je vangt twee of drie vissen achter elkaar op voordat ze wegdrijven. Maak je hier geen zorgen over, zolang je je aan de routine houdt zullen ze terugkomen en zal je blijven vangen. Op een goede dag kunnen echt grote gewichten worden bereikt met deze eenvoudige tactiek. Zelfs op dagen dat het weer andere methoden moeilijk maakt, kan de bolletjesbom je 'uit de gevangenis' kaart zijn. Waarom probeer je het niet eens?

Strakke lijnen!

Jim Hall

Regelmatige herschikking is belangrijk omdat de meeste happen snel komen.

Een spoel zoals de Sphere MgTi met een naadloze sleep is essentieel om de karper snel aan land te brengen.

Actie kan snel en woedend zijn met een aantal serieus grote karpers.

Jim's Gear

Bol 10' Bom +10% Staaf

Bol MgTi 30 Reel

0.20mm Methode Mono

0.18mm Cenex Hybride Power Hooklengte

Bol Beest Maat 14 Haak

Grote aasband

Medium Quick Change Kraal

20 gram Inline Bomb

Jim's Aas

11mm Visserij Pellets