Het Grand Union-kanaal in Bedfordshire is een fantastische locatie voor zilvervisjes, maar er zijn ook serieuze grote vissen, waaronder karpers, baarsen en brasems. In feite moet je bij sommige gelegenheden die beslissing nemen, of je nu helemaal voor de grote vissen gaat of je houdt vast aan de consequente zilvervisjesactie. In de meeste gevallen is het houden van de zilvervisjes de veiligste optie, maar als je op een bekende brasempit zit en er niet voor gaat, dan schop je jezelf misschien gewoon aan het einde van de wedstrijd.

Er is niets erger dan het plukken van een brasemflyer en niet echt weten hoe je er het beste uit kunt halen, dus het is de moeite waard om een paar oefensessies te houden en dat is precies wat ik vandaag ga doen, maar het is niet precies de beste brasemcondities!

Recht op het aas

Deze brasems komen zelden langs het spoor en lijken zich vast te klampen aan het ondiepe water op de verre oever, waar meestal veel oeverbedekking en schaduw is. Iets wat ik heb gevonden is meestal, als er een brasem in het zwemwater is, staan ze recht op het aas. Toch betekent dit niet dat het aas te zwaar is, want als het eenmaal in het water is, kun je het er niet meer uithalen, dus het loont om voorzichtig te beginnen met aas. Met dit in het achterhoofd, ga ik twee stevige ballen grond aas introduceren, geklopt en fijn doorzeefd, gemaakt van een 50/50 mix van Champion's Feeder Quick Skimmer en een all time kanaalfavoriet, Black Roach die enkele dode maden, fluoro roseies en een kleine gehakte worm bevat. Wat haakaas betreft, deze brasems hebben de neiging om rode maden te verdubbelen, maar het is altijd de moeite waard om een stuk worm te proberen dat getipt is met een fluorrozeie of een paar dode maden als er niets aan de hand is. Ik zal ook een andere bal aas introduceren na een paar fatsoenlijke vissen, of als een boot door de zwempartij is gekomen, en heb ontdekt dat een klein kopje fijngehakte worm een snelle reactie kan brengen. Ik katapulteer ook graag af en toe een paar maden over de drijver, maar doe dit alleen als er geen stroming is.

Mijn favoriete kanaalzeebrasem

Xitan Microbore elastiek, de keuze van velen.

Cenex Classic Mono lijn, geweldig voor paalwagons.

"Deze stempel van vis is te vinden in vele kanalen."

Het eenvoudig houden van het

De verre oever is 13,5 meter breed en ik gebruik mijn vertrouwde Sphere Zero-G F1 voor deze samenwerking met Xitan Microbore Orange, die een 5-7 rating heeft. Mijn rig is vrij eenvoudig gehouden, bestaande uit 0.13mm Cenex Classic Mono met een 4×12 floatshot met een bulk van no 9's en een korte 10cm 0.10mm Classic Mono haak lengte, tot een Sphere Match maat 18 haak. Voordat ik een aas introduceerde had ik een snelle schietlood in het rond en vond dat de bovenste plank, recht onder de overhangende hoes, niet meer dan 2ft 8' heeft, dat is waar deze brasems zich gelukkig voeden.

De actie gaat verder

Het duurt niet lang voor er tekenen van vis in de zwempartij zijn en ik ben al snel in een vis aan het tillen en kijk hoe het elastiek zich uitstrekt vanaf het puntje. Het is zeker een goede brasem, een die weegt rond de 4 pond en, zoals verwacht, kwam aan de dubbele rode maden. Een paar skimmers rond een pond volgen al snel voordat het elastiek zich weer uitstrekt en een andere grote kanaalbrasem naar het net komt, deze komt weer naar de maden. Al snel daarna heb ik een paar gehakte wormen ingegoten, wat zeker tot meer actie aanzette. De actie gaat tot ver in de ochtend door, maar als de zon de schaduw op de verre oever weghaalt en het bootverkeer ondraaglijk wordt, is het tijd om er een punt achter te zetten. Het is een briljante ochtendsport geweest en laat de stempel van de vis zien die in veel grachten te vinden is.

 

Gary Ford

Een mooie donkere grondsluiermix helpt de brasem te bezinken.

Een kopje wormen brengt vaak een snel antwoord.

Eenvoudige tuigages zijn alles wat nodig is.

Sphere Match haken zijn perfect voor het werk.

Gary's Tackle

Bol Nul-G F1+

Xitan Microbore Elastiek

Bolwedstrijd haken

Cenex Classic Mono

4×12 Paaldrijver

Gary's Aas

Champion's Feeder Black Roach Groundbait

Kampioensfeeder Quick Skimmer Groundbait

Rode en dode maden

Fluorororozingen

Gehakte Worm

Een paar krakende GUC-bream.